Техніка: від побутової до космічної

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Бар'єр-сміттєзбірник «The Ocean Cleanup» повертається в океан після модернізації

Бар'єр-сміттєзбірник «The Ocean Cleanup» повертається в океан після модернізації

Проект «The Ocean Cleanup» був урочисто спущений в води Тихого океану в середині осені минулого року, але пропрацював лічені місяці. У січні 2019-го його витягли для ремонту, який затягнувся і перетворився в повномасштабну модернізацію бар'єру. Тепер оновлена установка повертається в океан та після тестів буде направлена в сторону Великої сміттєвої плями.

Головною проблемою першої версії бар'єру стало те, що розробники ніяк не могли дотримати швидкісний режим руху сітки. Виявилося, що швидкість течії води та пластика, що переноситься нею — різні динамічні величини. Бар'єр не має моторів — це пасивна конструкція, яка потребувала модернізації. У підсумку прийшли до проміжного висновку: не так важливо, буде бар'єр рухатися швидше потоку сміття або повільніше, головне — стабільність руху.

Перша версія бар'єру «The Ocean Cleanup»

Перша версія бар'єру «The Ocean Cleanup»

Нова конструкція має два варіанти виконання, які належить протестувати. У першому випадку відкрита сторона бар'єру забезпечується величезними буями, які виконають функції вітрил та прискорять рух конструкції. У другому, навпаки, застосують водяне вітрило у вигляді конуса діаметром 20 м, яке буде пригальмовувати бар'єр, якщо той занадто швидко розжене вітром.

Бар'єр «The Ocean Cleanup» після модернізації

Бар'єр «The Ocean Cleanup» після модернізації

Розробники проекту поки не знають, який варіант краще себе покаже в непередбачуваному океанському середовищі. І тому вони втричі зменшили розміри бар'єру, зробивши його збірною модульною конструкцією. Це дозволить при необхідності ремонтувати його прямо в море, не витягуючи величезну споруду на берег. Передбачається, що флотилія з 60 таких бар'єрів зможе за 5 років пройти всі 1,6 млн кв. км сміттєвої плями в Тихому океані та виловити максимально можливу кількість пластику.

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки