Техніка: від побутової до космічної

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Toyota починає розробку побутових роботів-гуманоїдів зі штучним інтелектом

Toyota починає розробку побутових роботів-гуманоїдів зі штучним інтелектом

Для японського уряду, однією з найважливіших технологій залишається «звичайна» робототехніка. Причому, на тлі старіння нації, країна націлена на їх широке впровадження — не тільки на виробництві, на складах та в лікарнях, але й в побуті. Тепер до тренду підключається Toyota, яка оголосила про спільну розробку так званих сервісних роботів разом з ШІ-компанією Preferred Networks.

Роботів для повсякденного життя називають сервісними — і вимоги до них набагато жорсткіше, ніж до промислових маніпуляторів. Toyota підкреслює, що для поширення роботів в будинках та громадських місцях — тобто непідготовлених спеціально приміщеннях — залишається подолати чимало труднощів.

На першому етапі взаємодія буде побудована навколо тест-драйву роботів, які Toyota бачить в якості компаньйонів для престарілих - Human Support Robots. Близько десятка візьме в оренду Preferred Networks та протягом двох років видасть рекомендації про те, як і що можна поліпшити.

 

 

Human Support Robots вже «працюють» в 49 різних організаціях, але більшість з них — лікарні та реабілітаційні центри. У Toyota сподіваються, що досвід Preferred Networks в машинному навчанні зробить роботів корисніше.

Тору Нішікава, глава Preferred Networks, покладає на партнерство великі надії: «Human Support Robots - видатна роботизована платформа... Беручи участь в спільних дослідженнях та розробках з Toyota, ми сподіваємося прискорити розробку функцій, необхідних для роботів в середовищі людського проживання. Наша мета — вперше у світі реалізувати практичне впровадження сервісних роботів».

У прес-релізі згадується і спільна розробка роботів наступного покоління, але лише в загальних словах. Вказана лише головна для них характеристика: «Вчитися у звичайних життєвих ситуаціях та виконувати широке коло завдань».

Побачити нових роботів Toyota в справі в реальних умовах можна буде під час Олімпіади-2020 в Токіо. Human Support Robot, а також його більш рухливий колега Delivery Support Robot, допомагатимуть людям в інвалідних візках та замінять безліч волонтерів.

В останні кілька років, роботи та штучний інтелект дуже активно почали входити в наше життя. З одного боку це, звичайно, дуже добре, але якось не хочеться, що б сюжет фільму «Термінатор» втілився в життя і роботи не завдали «удар у відповідь».

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки