Техніка: від побутової до космічної

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Розроблено вітрогенератор, здатний отримувати енергію від тайфунів, ураганів та циклонів

Розроблено вітрогенератор, здатний отримувати енергію від тайфунів, ураганів та циклонів

Нещодавно на Японію обрушився тайфун Хагібіс, найпотужніший за останні 60 років. Швидкість вітру окремих поривів досягала 270 км/год, десятки людей загинули та пропали безвісти, понад мільйон були евакуювали. Однак з наступного року цей природний катаклізм зможе стати джерелом безкоштовної енергії.

Хагібіс, в перекладі з філіппінського це означає швидкість, і по силі цей тайфун, до речі вже 12-ий в цьому сезоні, порівнюють з циклоном «Іда», який забрав у 1958 році життя 1269 осіб. Метеорологи присвоїли йому п'яту категорію та були здивовані, коли вітер досяг такої сили всього за 18 годин.

Але в майбутньому, як планується, подібні урагани будуть приносити не тільки руйнування, але й користь. Адже їх природну міць можна використовувати для вироблення енергії. За оцінками Міністерства землі, інфраструктури, транспорту та туризму Японії, енергія одного великого тайфуну еквівалентна приблизно 50 рокам загального виробництва електроенергії в Японії.

Щоб приручити руйнівні вітри, стартап Challenergy розробив вітрогенератор з вертикальною віссю Magnus (VAWT). Замість традиційних пропелерів, що застосовуються у вітряних турбінах, Magnus оснащений обертовими циліндрами, які живлять генератор з вертикальною віссю. Технологія заснована на ефекті Магнуса, фізичного явища, що виникає, коли потік рідини або газу обтікає тіло, що обертається. В результаті утворюється сила, що впливає на тіло та спрямована перпендикулярно напрямку потоку. У Magnus три циліндри, які обертаються навколо вертикальної осі для вироблення енергії. Установка вже була випробувана в місті Нанджо на Окінаві, Японія, де витримала швидкість вітру 225 км/год.

Розроблено вітрогенератор, здатний отримувати енергію від тайфунів, ураганів та циклонів

Вертикальні турбіни, в порівнянні з традиційними, не такі ефективні, але навіть якщо вони зможуть перетворити хоча б частину енергії тайфуну, це вже буде успіх. Адже використовувати під час циклонів звичайні вітрові установки вкрай небезпечно, їх лопаті можуть постраждати. Саме тому їх вимикають при наближенні циклонів. Це, до речі, одна з причин, чому вітроенергетика не набула великого поширення в Японії та до 2030 її частка в загальному обсязі виробництва електроенергії становитиме всього 1,7%.

 

 

Компанія GE Renewable Energy зараз працює над посиленням вітряних турбін спеціально для зони тайфунів. Однак, діюча установка 4.2-117, може витримувати вітри до 205 км/год. Цього не вистачить, щоб протистояти супертайфуну на зразок Хагібіс. Тому на Magnus покладають великі надії в плані виробництва енергії, адже після аварії на Фукусімі та закриття атомних станцій, альтернатив у країни не так і багато. Можливо, що Magnus зможуть використовувати й для електролізу морської води, що дасть можливість отримувати таке чисте джерело енергії як водень.

Планується, що перші вітрогенератори Magnus з'являться на Філіппінах, які часто піддаються впливу тропічних циклонів, що утворюються в західній частині Тихого океану в період з травня по жовтень. Тут Challenergy планує побудувати до 2020 року 50 невеликих турбін потужністю 10 кВт. Якщо установки зарекомендують себе добре, можна буде говорити про їх масове використання в Японії. Правда, в цьому випадку, необхідно буде розв'язувати питання і зі зберіганням енергії.

 

 

За матеріалами: ЕкоТехніка

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки