Техніка: від побутової до космічної

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Вчені почали використовувати дрони для порятунку священних дерев ʻŌhiʻa

Вчені почали використовувати дрони для порятунку священних дерев ʻŌhiʻa

З 2017 року, в багатьох лісах Гавайських островів поширилися шкідливі грибки, які знищують десятки квадратних кілометрів дерев ʻŌhiʻa. Вчені з Гавайського університету проводять операцію з порятунку ʻŌhiʻa за допомогою дронів.

Операція, яку проводить Райан Перроу (Ryan Perroy), географ Гавайського університету в Хіло, є частиною рятувальної місії з порятунку священного для гавайців дерева ʻŌhiʻa (вимовляється як «о-ХЕ-А»). Для багатьох гавайців, ʻŌhiʻa є символом природи та самою сутністю лісу. Але дерева знаходяться під загрозою.

Дослідники зі Служби сільськогосподарських досліджень Міністерства сільського господарства США (USDA), Лісової служби Міністерства сільського господарства США та Гавайського університету в Маноа вперше виявили грибок, який вбиває дерева, ще у 2014 році. У минулому році, дослідники з Університету Преторії та інших установ підтвердили в науковій роботі, що є два види грибків, що створюють велику проблему — і обидва види, до цього часу, були невідомими для науки.

Виявлені вченими грибки, які знищують дерева, можуть спричинити брак питної води, а також ставлять під загрозу існування багатьох видів місцевих тварин та птахів. На даний час, на Великому острові зареєстровано 1600 підтверджених випадків захворювання дерев та ще 100 випадків захворювання на інших островах.

Вчені почали використовувати дрони для порятунку священних дерев ʻŌhiʻa

З початку 2017 року Перроу почав використовувати невеликий парк з семи модифікованих безпілотних літальних апаратів для спостереження за грибком. Найбільший безпілотник, гексакоптер DJI Matrice 600, був модифікований в партнерстві зі Швейцарською вищою технічною школою Цюриха. Дрони збирають зображення лісу за допомогою камер спостереження — ця робота дозволила команді Перроу скласти карту областей, які страждають від грибка.

Потім ці зображення можна перевірити (вручну або за допомогою автоматизованої системи машинного навчання) на наявність ознак захворювання. Крім того, ці ж дрони можуть взяти пробу грибка для того, щоб дослідники могли розробляти ліки для дерев. Як відзначив Перроу, безпілотники стали важливим інструментом у битві проти швидкої смерті ʻŌhiʻa, і ця технологія може стати майбутнім лісового господарства.

Нагадаємо, що для пошуку хворих рослин, прогнозу врожаю, складання карт та інших даних, безпілотні літальні апарати почали активно використовувати і французькі винороби.

За матеріалами: OneZero

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки