Техніка: від побутової до космічної

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Створено перший компактний лідар для підводних досліджень

Створено перший компактний лідар для підводних досліджень

Встановлений на дрон лідар Edge бачить на глибину до п'яти метрів, він повністю автономний завдяки супутниковій навігаційній системі, акумулятору та бортовому комп'ютеру.

Американська компанія ASTRALite виготовила перший компактний лідар, який виявляє об'єкти під водою, вимірює глибину водойми та досліджує водне середовище з борта БПЛА. Особливу увагу розробники приділили вазі апаратури, так що її можна встановити на різноманітні дрони середнього розміру.

В результаті вийшов лідар, який важить всього 5 кг і розроблений як для топографічної зйомки, так і для вивчення земного рельєфу підводної частини водних басейнів з сантиметровою роздільною здатністю на глибині до п'яти метрів. Дані батиметричних досліджень застосовуються для потреб навігації морських суден та субмарин.

Сантиметрову точність лідара забезпечують дві технології.

Перша — кінематика реального часу (RTK), сукупність способів отримання координат та висот точок за допомогою супутникової системи навігації. Вона коригує точність зйомки, отримуючи поправки від базових станцій в режимі реального часу.

Друга — програма PPK - яка використовує ті ж поправки, але перераховує все інерційні дані та уточнює траєкторії, що істотно підвищує загальну точність. Програма надає доступ до більш ніж 7000 наземним станціям, розташованим в 164 країнах світу, які дозволяють коригувати курс.

Інженери компанії скористалися навігаційною системою з подвійною антеною Ellipse 2-D, розробкою SBG Systems, яка об'єднує обидва цих методу.

За матеріалами: Хайтек+

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки