Техніка: від побутової до космічної

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Рої мікродронів зможуть рятувати життя, копіюючи поведінку комах

Рої мікродронів зможуть рятувати життя, копіюючи поведінку комах

Зони техногенних катастроф, на кшталт охоплених пожежею будівель, становлять велику небезпеку для людей, тому служби реагування все частіше використовують для їх обстеження крихітні безпілотники.

Дослідники Технологічного університету Делфта в Нідерландах, Університету Радбауда в Неймегені та Університету Ліверпуля розробили спеціальний «алгоритм поведінки жуків» для великої кількості маленьких безпілотників, що мають діяти одночасно.

Рої мікродронів зможуть рятувати життя, копіюючи поведінку комах

Річ у тім, що великі дрони, оснащені більш потужними двигунами та мікропроцесорами, здатні виконувати досить складні завдання відповідно до закладеної в них програми. Однак рій мікродронів, об'єднаних спільним завданням, може охопити заданий простір набагато швидше, ніж один великий безпілотник.

Ідею для рою дронів вже вкотре підказала природа, де комахи спільно досліджують навколишнє середовище, просто уникаючи перешкоди та орієнтуючись на місцевості, після чого повертаються у свої гнізда.

Після вильоту з бази кожен безпілотник намагається летіти у своєму напрямку. Використовуючи вбудовані датчики, вони можуть уникати перешкоди та виконувати маневр на кшталт «слідуй уздовж стіни», орієнтуючись на її контури, а також на предмети внутрішнього інтер'єру.

Рої мікродронів зможуть рятувати життя, копіюючи поведінку комах

Крім цього, дрони відстежують розташування один до одного, фіксуючи потужність бездротових сигналів, які передаються чіпами на борту кожного з них. Коли рівень заряду батарей дронів знижується до 60%, вони повертаються назад на базу.

Завдяки використовуваному алгоритму управління, зграйка з шести квадрокоптера Crazyflie 2.0 обстежила 80% відкритих приміщень на одному поверсі будівлі протягом 6 хвилин, що було б абсолютно не під силу одному великому безпілотнику.

За матеріалами: Техкульт

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки