Техніка: від побутової до космічної

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Створені роботи-кур'єри, які в прямому сенсі слова доставлять посилку «до дверей»

Створені роботи-кур'єри, які в прямому сенсі слова доставлять посилку «до дверей»

Для того, щоб роботи-кур'єри доставили вам піцу або посилку «до дверей», їм треба цю двері спочатку знайти. І для цього потрібно заздалегідь картографувати розташування двері, щоб робот знав, куди йти. Але зробити це в масштабах країни досить складно, та й безпека житла може бути під загрозою.

Що б уникнути подібних складнощів, інженери з Массачусетського технологічного інституту та Ford Motor навчили роботів-кур'єрів, під час руху до кінцевого пункту, орієнтуватися не по карті, а за підказками на місцевості. Підказки описані в загальних для різних ситуацій термінах — це може бути вхідні двері, гараж, помітні будівлі або інші подібні об'єкти.

У роботах-кур'єрах встановлені камери, які за допомогою штучного інтелекту маркують довкілля, виділяючи на ньому семантичні підказки, такі як «тротуар» або «двері». Потім нейромережа на основі підказок будує карту, по якій робот рухається до місця призначення.

«Навіть якщо робот доставляє посилку в район, в якому він ніколи не був, то зможе орієнтуватися за підказками, які вже бачив в інших місцях», - заявив Майкл Еверетт, аспірант факультету машинобудування MIT. «Місцевість може виглядати трохи по-іншому, але скрізь є деякі спільні риси».

Головна відмінність в новій розробці це те, що роботу дозволено приймати самостійні рішення та визначати найбільш ефективний шлях до місця призначення. Команда представить свої результати на Міжнародній конференції з інтелектуальних систем на цьому тижні.

 

 

Нагадаємо, що компанія Wing, якою володіє Alphabet, почала доставляти товари до будинків за допомогою безпілотників. В проекті також беруть участь FedEx Express та Walgreens. Пілотний проект стартував в місті Крісченберг, штат Вірджинія. Тепер жителі міста зможуть замовити їжу, солодощі та ліки прямо до будинку.

За матеріалами: Engadget

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки