Техніка: від побутової до космічної

Новини, аналітика, статті, фото та відео

За рухом льодовиків тепер стежитимуть за допомогою дронів

За рухом льодовиків тепер стежитимуть за допомогою дронів

Швейцарські інженери розробили та протестували систему безпілотного розміщення GPS-сенсорів на льодовиках. Такий підхід дозволяє не виходити зайвий раз на льодовик людям — це пов'язане з ризиком через тріщини в льоді, а також швидше, дешевше та екологічніше використання вертольотів.

Середня глобальна температура планети зараз приблизно на один градус перевищує значення доіндустріального періоду і швидкість танення льодовиків в останнім часом зростає, що підтверджується безліччю досліджень, серед яких, наприклад, такі невтішні прогнози: до 2100 року може розтанути дві третини гімалайських льодовиків, а до 2050 року — половина альпійських.

Всі ці прогнози спираються на дані, зібрані гляціологами в польових умовах. У загальному, на масу гірських льодовиків впливає два основних параметри: швидкість приросту/втрати маси льодовика та швидкість його руху. Для вимірювання швидкості руху гляціологам доводиться вручну розміщувати на них GPS-сенсори, які рухаються разом з льодовиковими масами та дозволяють точно зафіксувати відстань, яку за певний час пройшов льодовик. Як правило, такі сенсори приносять просто пішки, що досить небезпечно через глибоких тріщини, а в важкодоступні місця їх доставляють вертольотами, що дорого та довго.

Щоб позбавити людей від небезпечної процедури та здешевити цей процес, інженери зі Швейцарського полярного інституту запропонували використовувати систему з двох дронів для доставлення сенсорів. Перший мультикоптер проводить картографування місцевості, після чого система вибирає слушне місце для розміщення сенсора. Потім туди вилітає автономний мультикоптер, який доставляє сенсор в 3D-друкованому корпусі та скидає його з висоти 10-20 сантиметрів на лід. Кожен дрон обладнаний радаром та лідаром, а також камерою — всі ці датчики необхідні безпілотнику для чіткої оцінки відстані до поверхні та картографування місцевості.

Влітку 2019 року інженери протестували систему на льодовику Горнер у Швейцарії та переконалися, що по частині доставлення сенсора система працює чудово. Гексакоптер в автономному режимі доставив кілограмовий сенсор в потрібну точку в 800 метрах від точки зльоту. Механізм скидання відпрацював штатно, а пружні ніжки 3D-друкованого корпусу пом'якшили удар сенсора об лід. Після цього дрон самостійно повернувся до місця старту.

 

 

На даному етапі інженери працюють над схожою схемою повернення сенсорів — тут також планується використовувати безпілотник, але знизу нього буде висіти сітка, якою дрон повинен підчепити сенсор за один з гачків на корпусі. Поки що експерименти проводяться в ідеальних умовах на рівному майданчику, однак найближчим часом розробники планують перейти до польових випробувань.

За матеріалами: N+1

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки