Техніка: від побутової до космічної

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Робо-пес Spot відправився у лікарні допомагати в боротьбі з COVID-19

Робо-пес Spot відправився у лікарні допомагати в боротьбі з COVID-19

Відео з неймовірними технічними можливостями роботів Boston Dynamics вже який рік збирають мільйони переглядів на YouTube. Тепер компанія оголосила, що механічний пес Спот (Spot) зміг адаптуватися до умов коронавірусу і почав працювати в лікарнях, захищаючи медперсонал від інфекції.

Вже понад десять років Boston Dynamics удосконалює свого робо-пса Спота. З запуском серійного виробництва, Спот став універсальним помічником в різних сферах діяльності: від огляду будівельних майданчиків до роботи на нафтових вежах. Але с початком пандемії, компанія працювала над перетворенням Спота в мобільного працівника охорони здоров'я для захисту лікарів на передовій боротьби з COVID-19.

«На початку березня Boston Dynamics почала отримувати запити з лікарень: чи можуть наші роботи допомогти мінімізувати контакт медперсоналу з COVID-19. В одній з лікарень нам повідомили, що за тиждень шоста частина співробітників заразилася COVID-19, і вони хочуть використовувати роботів, щоб уберегти якомога більше своїх працівників», написано в блозі компанії.

І один з роботів ось уже кілька тижнів допомагає лікарям та пацієнтам в лікарні Бостона. Почали з простого: додали спеціально розроблене для Спота кріплення і перетворили його в мобільну телемедичну платформу. Кріплення для смартфона з двостороннім радіозв'язком дозволяє лікарям віддалено оглядати пацієнтів, що звертаються за допомогою.

Робо-пес Spot відправився у лікарні допомагати в боротьбі з COVID-19

Але крім цього компанія розробляє кілька нових додатків для віддаленого лікування та обслуговування пацієнтів. Розробники хочуть знайти спосіб дистанційного вимірювання температури тіла, частоти дихання та пульсу, показників насичення крові киснем. Ще один варіант використання Спота - дезінфекція лікарняних приміщень за допомогою ультрафіолету.

Втім, як стверджують у Boston Dynamics, такі завдання може виконувати не тільки Спот. Фактично, будь-які роботизовані системи на колесах можуть навіть краще підходити для цих цілей. І на час пандемії, вся документація, що стосується мобільних додатків для робототехніки, публікується Boston Dynamics з відкритим вихідним кодом на загальнодоступній платформі GitHub.

«Ми сподіваємося, що наші колеги по розробці мобільних роботів, наші клієнти та медичні працівники зможуть використовувати цю інформацію, щоб уберегти людей від небезпеки в цей критичний час. Разом ми можемо поліпшити умови для працівників охорони здоров'я по всьому світу, врятувати життя та боротися з COVID-19», резюмують в Boston Dynamics.

За матеріалами: Boston Dynamics

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки