Космос і Всесвіт - дізнайтеся все!

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Ілон Маск розкрив деталі глобального космічного інтернету Starlink

Ілон Маск розкрив деталі глобального космічного інтернету Starlink

Компанія SpaceX розкрила деталі раніше секретного проекту Starlink, визначивши комерційні цілі та особливості дизайну супутників, а також масштаби запусків. Для створення світового супутникового інтернет-каналу передбачається запустити в космос 12000 апаратів — це в шість разів більше загальної кількості супутників, що функціонують на орбіті сьогодні.

Перший запуск великої партії супутників для системи Starlink був призначений на 15 травня, але пізніше перенесено на добу через погодні умови. 16 травня запуск надважкої ракети Falcon з обладнанням на борту був відкладений на тиждень, як сказано в офіційному твіттері компанії, «через необхідність оновити програмне забезпечення і тричі все перевірити ще раз». Коли запуск нарешті відбудеться, на орбіту буде виведено перші шістдесят супутників.

Зв'язки між супутниками в космосі будуть встановлені на більш пізніх етапах проекту, а поки, за словами глави компанії SpaceX Ілона Маска, буде здійснюватися первинне розміщення обладнання, яке забезпечить інтернетом найвіддаленіші регіони планети. За словами Маска, економічно виправданим проект стане вже після виведення на орбіту першої тисячі супутників.

«Для економічної обґрунтованості проекту досить відправити на орбіту тисячу супутників. Якщо вдасться відправити значно більше — чудово, значить, на систему є попит», - зазначив Маск.

SpaceX запросила в уряду США та отримала дозвіл на розміщення на орбіті майже 12 000 супутників — до цього часу інформація про масштаби мережевого космічного проекту трималася в суровій таємниці.

Декількома днями раніше президент SpaceX Гвінн Шотвелл повідомила, що вже в цьому році буде вироблено від трьох до семи запусків обладнання по проекту Starlink, а Ілон Маск уточнив, що при кожному запуску на орбіту буде виводитися приблизно по шістдесят супутників, а розрахункова швидкість розгортання проекту залишає від 1000 до 2000 апаратів на рік.

Транспортування здійснюватиметься важкими ракетами Falcon. Після двадцяти чотирьох запусків мережею супутникового інтернету буде охоплено майже вся планета, а після тридцяти на ній практично не залишиться місця, де не було б доступу в інтернет. З кожним запуском система, як обіцяє Маск, буде отримувати приблизно один терабіт корисної місткості.

Варто зазначити, що Amazon Джеффа Безоса також включилася в перегони за поданням глобального доступу в інтернет за допомогою супутників на низькій орбіті. Для цього компанія планує запустити понад 3000 супутників.

Не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки