Космос і Всесвіт - дізнайтеся все!

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Втрата GPS-навігації буде коштувати США $1 млрд. в день

Втрата GPS-навігації буде коштувати США $1 млрд. в день

З 1984 року і початку доступу до GPS навігації американських комерційних структур її присутність в економіці США зросла величезними темпами. Підраховано, що за цей час вигода від експлуатації GPS склала $1,4 трлн., а основна маса користувачів сформувалася вибухово після 2010 року. І всі вони навряд чи усвідомлюють, наскільки вразливою є GPS навіть без початку військових дій, і які збитки принесе її відключення.

Якщо в період з 1984-го по 2016-ий дохід від використання GPS склав $1354 млрд., то тільки за 2017-ий було отримано майже $ 300 млрд. Найбільший споживач послуг системи — телекомунікаційні компанії, їм GPS потрібна для підтримки стабільності пропускної здатності. Потім йде сектор приватної телематики, застосування навігації для точності надання різних послуг. Третє місце за користувачами смартфонів, четверта — сфера транспорту. Найбільше побоювань викликають морські перевезення, де зручність звернення до GPS витісняє інші види навігації.

Втрата GPS-навігації буде коштувати США $ 1 млрд. в день

Тим часом, у квітні 2019 року, світ облетіла страшна звістка про можливі глобальні збої GPS, через проблеми обнулення таймерів. Вони будуть повторюватися приблизно кожні 20 років і не факт, що без наслідків. А ще є всюдисущі хакери, але хіба влада США не повинна була подбати про захист GPS від них? На жаль ні, зате є короткий переказ сценарію урядової комісії про те, як буде виглядати «світ без GPS».

У перший день ніхто нічого не помітить, а ЗМІ відмовляться публікувати думки експертів, боячись підняти паніку. Але вже на другий день редактори не зможуть додзвонитися до журналістів через рассинхронизацію зв'язку. Зупинені кораблі, поїзди, літаки. На третій день не працює більшість залежних від GPS мереж, збитки сягнули першого мільярда доларів. З четвертого дня комерційні мережі починають зазнавати збитків через зрив виконання замовлень і доставлення товарів, причому найбільші витрати приносять невдалі спроби реанімації GPS. До кінця тижня в США фіксують $1-1,5 млрд. збитків щодня, а в NASA визнають, що вже не зможуть оперативно вивести нові супутники зв'язку — у них теж суцільні проблеми.

Ми дуже сподіваємося, що подібний сценарій, залишиться тільки на папері, але...

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки