Космос і Всесвіт - дізнайтеся все!

Новини, аналітика, статті, фото та відео

У місячних кратерах в 100 разів більше водяного льоду, ніж вважалося

У місячних кратерах в 100 разів більше водяного льоду, ніж вважалося

Вчені з Каліфорнійського університету в Лос-Анджелесі порівняли кратери в північних півкулях Місяця та Меркурія і з'ясували, що в них може бути близько 100 млн тонн водяного льоду — це в 100 разів більше, ніж за попередньою оцінкою.

Астрономам вже достеменно відомо, що на Місяці існує вода у твердій формі, проте встановити точний обсяг запасів поки не вдалося. Пошук та оцінка кількості водяного льоду — одна з головних задач апарату LRO - орбітального апарату, який вже понад 10 років займалися збором даних та картографує Місячну поверхню.

У місячних кратерах в 100 разів більше водяного льоду, ніж вважалосяУ місячних кратерах в 100 разів більше водяного льоду, ніж вважалося

У новому дослідженні вчені провели паралель між Місяцем та Меркурієм. Умови на їх полюсах дуже схожі — на них майже повністю відсутня атмосфера, через що температури в тіні та в освітленій частині дуже сильно відрізняються.

На основі даних, отриманих від американської автоматичної міжпланетної станції для дослідження Меркурія MESSENGER, астрономи склали залежність між розміром та глибиною 2 тис. кратерів, розташованих на північному полюсі планети. Моделювання показало, що чим ближче до полюса, тим менше глибина кратерів. Справа в кількості опадів в регіоні, в тому числі у вигляді водяного льоду. Те ж саме спостерігалося і на Південному полюсі Меркурія.

Потім дослідники завантажили в модель дані про Місяць. Виявилося, що якщо всі 10 тис. кв. км затінених ділянок на поверхні Місяця покриті десятиметровим шаром льоду, то його сумарна кількість становить близько 100 млн тонн. Це майже в 100 разів більше попередніх оцінок, відзначають дослідники.

Раніше, вчені з Європейського космічного агентства разом з Azimut Space приступили до дослідження місячного ґрунту в якості матеріалу для накопичення енергії — цеглини з реголіту зможуть гріти колоністів на Місяці та генерувати електрику.

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки