Космос і Всесвіт - дізнайтеся все!

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Зміна магнітного поля Землі зайняла значно більше часу, ніж вважалось раніше

Зміна магнітного поля Землі зайняла значно більше часу, ніж вважалось раніше

Геологи з Університету Вісконсін-Медісон досліджували потоки древньої лави та прийшли до висновку, що остання зміна полюсів Землі сталася 770 тис. років тому та тривала 22 тис. років — у кілька разів довше, ніж вчені раніше оцінювали протяжність цієї події.

Магнітне поле вважається надійною опорою для орієнтування в просторі — з моменту винаходу компаса воно використовувалося для навігації. Однак магнітне поле дрейфує — поступово наростає та зменшується. Наприклад, магнітний Північний полюс в даний час наближається до Сибіру, що нещодавно змусило Глобальну систему позиціювання (GPS) оновити своє програмне забезпечення, щоб врахувати цей зсув.

Вважається, що кожні кілька сотень років магнітне поле Землі різко зміщується та змінює свою полярність — наприклад, магнітна північ зміщується до географічного Південного полюса, а потім повертається назад. Ця зміна відбувалася незліченну кількість разів за всю історію Землі, але вчені поки до кінця не розуміють, в чому причина такої поведінки планети.

Дослідники проаналізували стародавні потоки лави з Чилі, Таїті, Гаваїв, Карибського басейну і з Канарських островів, а потім об'єднали магнітні показання та радіоізотопні датування зразків, щоб відтворити по ним процес зміни полюсів Землі.

Дослідження показало, що в останній раз зміна полюсів сталася 770 тис. років тому та тривала 22 тис. років. При цьому безпосередні зміни відбулися за 4 тис. років, яким передував тривалий період нестабільності протяжністю 18 тис. років.

Під час цього процесу, магнітне поле, яке захищає Землю від гарячих сонячних частинок та радіаційного випромінювання, сильно ослабло. Результати дослідження показують, що наша планета в момент зміни полюсів залишалася без захисту набагато довше, ніж раніше припускали вчені.

Нагадаємо, що зараз магнітний полюс Землі зміщується з території Канади в сторону архіпелагу Північна Земля зі швидкістю 55 кілометрів на рік. З цього питання вчені висловлюють припущення, що готується зміна полюсів через заворушення в ядрі планети.

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки