Космос і Всесвіт - дізнайтеся все!

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Ілон Маск: наступне покоління Starship буде 18 метрів в діаметрі

Ілон Маск: наступне покоління Starship буде 18 метрів в діаметрі

Перший прототип Starship тільки злетів на 150 метрів, а глава SpaceX вже мріє про багаторазовий корабель-монстр майбутнього — у вісім разів більше Starhopper.

Для компанії SpaceX Ілона Маска політ на Марс — найамбітніший із заявлених проектів, а в NASA його називають одним з найскладніших в історії інженерії. Головна ланка — космічний корабель багаторазового використання Starship, який доставить на Червону планету вантажі та перших колоністів.

Відповідно до плану, представленим ще у 2018 році, Starship - корабель діаметром 9 м та висотою 118 м. Спочатку Маск хотів робити його з вуглеволокна, але потім вирішив заощадити, так що корабель буде сталевим. Зараз SpaceX випробовує скромний прототип Starhopper - відрізок труби з одним «марсіанським» двигуном Raptor.

На цьому тижні Starhopper «стрибнув» на 150 м вгору та приземлився — а після вдалого випробування Ілон Маск поділився новими планами.

Хоча перший Starship ще не створений, Ілон вже роздумує про гігантський кораблі наступного покоління — діаметром в 30 метрів. Якщо в тій же пропорції зросте й висота, ракета буде здійматися майже на 240 метрів вгору. Для порівняння: найпотужніша та найбільша ракета SpaceX Falcon Heavy в висоту лише 70 метрів, а Saturn 5, яка доставила космонавтів на Місяць - 111 метрів.

Ілон Маск: наступне покоління Starship буде 18 метрів в діаметрі

Один фут — 30,5 см.

Інших деталей поки немає, проте їх побільшає до кінця вересня. Макс повідомив, що проведе презентацію проекту Starship в його остаточному вигляді 28 вересня — в 11 річницю запуску першої ракети SpaceX Falcon 1. Гіпотетичний «Starship нового покоління» уможливить не тільки прискорене освоєння Марса, але й інші немислимі зараз космічні проекти.

Наприклад, кожен астроном мріяв би вивести на орбіту не скромний Хаббл, а телескоп з 17-метровим дзеркалом, який передасть на землю детальну картину Всесвіту без атмосферних спотворень. Космічний телескоп NASA наступного покоління - James Webb - в діаметрі 4,57 м. Гігантський корабель міг би вивести на орбіту відразу шість таких обсерваторій.

Також NASA та SpaceX об'єднує інтерес до освоєння Місяця — вони хочуть відправитися до супутника якомога швидше. Starship, як сподівається Маск, допоможе і в цьому.

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки