Космос і Всесвіт - дізнайтеся все!

Новини, аналітика, статті, фото та відео

NASA профінансує три місії для вивчення активності Сонця

NASA профінансує три місії для вивчення активності Сонця

NASA підбило підсумки конкурсу на вибір місій, які займуться дослідженням космічної погоди. У список учасників програми увійдуть три претенденти — місії EUVST, AETHER та EZIE - на кожну буде виділено по $400 тис.

Сонячні бурі виникають, коли сонячні спалахи викликають викиди коронарної маси — масивних магнітних хмар зарядженого газу. Коли ці заряджені частинки взаємодіють з верхньою атмосферою Землі, виникають Північне та Південне сяйва.

Такі сонячні погодні явища можуть завдати серйозної шкоди наземній інфраструктурі: наприклад, привести до відключення радіозв'язку, порушити роботу мереж мобільного зв'язку та навіть пошкодити супутники. Ризик великий, тому військовому, енергетичного, авіаційному та транспортному секторах необхідно планувати потенційні проблеми, які можуть викликати явища сонячної погоди.

Перша місія, EUVST, займеться дослідженням взаємодії сонячного матеріалу — гарячої плазми — та магнітних полів, які призводять до збільшення сонячної активності та викидів корональних мас. Апарат місії будуть запущений у 2025 році.

Друга місія отримає назву AETHER і займеться дослідженням іоносфери та термосфери. Апарат, розташований на борту МКС, повинен буде визначити, як вони реагують на геомагнітні бурі.

Третя місія, EZIE, досліджує структуру потоку електронів, які рухаються близько земних полюсів та викликають Північне та Південне сяйва. Отримані дані дозволять краще зрозуміти, що призводить до виникнення цього явища та дозволять прогнозувати виникнення сонячних бурь, вважають в NASA.

Нагадаємо, що зовсім недавно, геофізики завили, що розкрита «гаряча» таємниця, яку наше Сонце приховувало 500 років. Але переконатися в тому, що вони й справді мають рацію, можна буде лише через два роки — коли крізь аномально нагріті ділянки сонячної корони пролетить теплостійкий зонд «Паркер».

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки