Космос і Всесвіт - дізнайтеся все!

Новини, аналітика, статті, фото та відео

SpaceX: мережа Starlink може запрацювати до літа 2020 року

SpaceX: мережа Starlink може запрацювати до літа 2020 року

Компанія Ілона Маска направила до Федеральної комісії зі зв'язку запит на виділення більшого числа орбіт для супутників своєї грандіозної телекомунікаційної мережі. SpaceX готова забезпечити покриття над США вже до наступного сезону ураганів — тобто розгорнути повноцінну мережу за менш ніж рік.

Перші супутники Starlink компанія запустила в кінці травня, тоді глава компанії Ілон Маск оголосив, що потрібно ще шість запусків, щоб мережа забезпечила хоча б часткове покриття. У новому листі компанія обіцяє чиновникам розгорнути покриття над територією США до наступного сезону ураганів — тобто в червні 2020 року. Також зазначається, що наземну інфраструктуру руйнують стихійні лиха — це найважливіший сценарій використання супутникового інтернету над США.

У листі до Федеральної комісії по зв'язку США (FCC) компанія просить виділити втричі більше орбіт на висоті в 550 км, вказуючи, що це підвищить якість та швидкість зв'язку. Для того, щоб втілити план у життя і потрібні додаткові орбіти — їх буде 72, а не 24. Зате супутників для початку роботи мережі треба менше, і ввести її в дію потрібно якнайшвидше.

«У глобальному масштабі, ця модифікація дозволить швидше охопити все довготи в напрямку екватора, а також зміцнить потенціал мережі в районах з високою щільністю населення», зазначено в запиті.

Після першого запуску, три супутники Starlink з шістдесяти не вийшли на зв'язок. Ще два SpaceX має намір забрати з орбіти з метою тестування. У перспективі, мережа Stralink повинна включати 12 000 супутників, тому важливо не тільки запускати їх, а й спалювати в атмосфері старі, звільняючи орбіти для нових апаратів.

У травні, перед першим стартом, президент SpaceX Гвінн Шотвелл міркувала, що в залежності від результатів, SpaceX запустить ще від трьох до семи касет з супутниками до кінця 2019 року.

У перспективі Starlink повинен стати найбільшим сузір'ям супутників у світі — на 12 000 одиниць та до мільйона наземних станцій. Деякі супутники будуть літати на наднизькій орбіті, щоб усунути затримки в трансляції сигналу, головний недолік «інтернету з орбіти».

Це не тільки наймасштабніший проект на навколоземній орбіті, а й потенційно дуже грошовий: ринок трансляції інтернет-сигналів оцінюється більш ніж у $100 млрд на рік, а це на порядок більше, ніж ринок для нинішньої головної послуги SpaceX - запуску супутників. За оцінкою самого Ілона, за рахунок запуску супутників SpaceX може заробити близько $3 млрд на рік, а на роздачі інтернету - $30 мільярдів.

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки