Космос і Всесвіт - дізнайтеся все!

Новини, аналітика, статті, фото та відео

«Інопланетяни могли відвідати Землю мільйони років тому»

«Інопланетяни могли відвідати Землю мільйони років тому»

Можливо, позаземні форми житті не відвідують нас просто тому, що відповідний момент ще не настав, припустили вчені. Зірки Чумацького шляху, обертаючись навколо центру галактики, ще не зійшлися відповідним чином, вважають астрономи з США. Але такий момент був у минулому.

Дослідження вчених з Рочестерського та Колумбійського університетів дає можливість по-новому поглянути на феномен Фермі — уявну порожнечу навколишнього Всесвіту, де ми — єдина розумна форма життя. На думку астрономів з США, є безліч сценаріїв, згідно з якими ми не бачимо слідів інопланетян. Наприклад, вони вже відвідували Землю, тільки дуже давно. Або, навпаки, вони чекають, поки наша система наблизиться до них.

Парадокс, сформульований Енріко Фермі, вказує на те, що до сих немає ніяких доказів існування технологічно розвиненого позаземного життя, хоча теоретично, воно повинно бути десь у Всесвіті.

Фермі ставив під сумнів здійсненність міжзоряних подорожей, але деякі його колеги пішли ще далі. Астрофізик Майкл Харт, у 1975 році опублікував роботу, в якій доводив, що за 13,6 млрд років, що минули з моменту появи першої галактики, у розумного життя було досить часу, щоб колонізувати Чумацький шлях, але слідів цього не видно.

Харт робив висновок, що іншої технологічно розвинутої цивілізації, крім нас, немає. Однак дослідження американських вчених пропонує новий погляд на проблему — можливо, інопланетяни просто вичікують.

«Якщо намагатися розв'язувати цю проблему, не взявши до уваги рух зірок, вам залишиться два варіанти: або ніхто не залишав своїх планет, або ми дійсно єдина технологічно розвинена цивілізація в галактиці», пояснює провідний дослідник Джонатан Керрол-Нелленбак.

Зірки з усіма планетами обертаються навколо центру галактики на різних орбітах та з різною швидкістю, нагадує він. Час від часу вони проходять один повз одного. Можливо, інопланетяни чекають слушного моменту, щоб долетіти до нас, коли відстань максимально скоротиться. Керрол-Нелленбак вказує, що, якщо врахувати рух зірок, на колонізацію галактики може піти більше часу, ніж вважав Харт. Тоді не можна виключати, що інопланетяни вже відвідували Землю 10 млн років тому — чи ще відвідають.

Хоча деякі вчені пропонують ще один варіант відповіді на парадокс Фермі — гіпотезу «галактичного зоопарку». В ній сказано, що, можливо, всі ми живемо у свого роду галактичній клітці або вольєрі, як тварини в зоопарку. А більш розвинені інопланетяни спостерігають за нами, не проявляючи себе.

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки