Космос і Всесвіт - дізнайтеся все!

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Знайдено місце походження всіх комет Сонячної системи

Знайдено місце походження всіх комет Сонячної системи

Група дослідників вперше змоделювала та порівняла хімічні склади 14 добре відомих комет та несподівано виявили чітку закономірність. Дане дослідження опубліковано в журналі Astronomy & Astrophysics.

Комети складаються з льоду, пилу та дрібних частинок, схожих на камені. Їх ядра можуть бути розміром до десятків кілометрів у поперечнику. Вчені знають, з чого складаються комети та які молекули в них присутні. Вони розрізняються за складом, але зазвичай розглядаються як одна група небесних тіл.

Астроном з Лейденського університету Крістіан Ейструп в співавторстві з колегами з Університету Лідса вирішив з'ясувати, чи дійсно все комети мають спільне джерело. Для цього він використовував вже наявні комп'ютерні моделі для прогнозування хімічного складу протопланетних дисків — плоских дисків газу та пилу, що охоплюють молоді зірки. Виявилося, що ці програми можуть бути застосовні й до моделювання хімічного складу комет.

«Ми використовували деякі статистичні дані, щоб визначити, чи був особливий час або місце в нашій молодій Сонячній системі, де наші хімічні моделі відповідають даним про комети. Так воно і сталося. Була одна модель, яка підходила до кожної комети найкраще, тим самим вказуючи, що вони мають однакове походження», розповів Ейструп.

Виявилося, що всі 14 комет виникли за часів «молодості» Сонця, коли його оточував протопланетний диск. Модель передбачає наявність зони навколо нашої зірки всередині діапазону, де монооксид вуглецю стає льодом. Такий висновок вчені зробили, виходячи з моделювання, яке показало, що деякі реакції, що спостерігаються в кометах, можуть відбуватися в крижаній фазі дуже повільно — від 100 тисяч до мільйона років. Це могло б пояснити, чому існують комети з різним складом.

На питання про те, чому ці небесні тіла існують в різних частинах Сонячної системи, вчені теж готові дати відповідь. За їхніми словами, швидше за все, все комети мали спільне джерело, але якесь велике небесне тіло на зразок Юпітера змінило їх орбіти. В даний час дослідники збирають дані про інші комети, щоб збільшити ймовірність отриманих результатів.

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки