Космос і Всесвіт - дізнайтеся все!

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Дослідження: Всесвіт може бути молодше на пару мільярдів років

Дослідження: Всесвіт може бути молодше на пару мільярдів років

Німецькі астрофізики з Інституту Макса Планка вивели нове значення постійної Габбла, яка дозволяє розрахувати вік Всесвіту. За їхніми розрахунками, нашому Всесвіту всього 11,4, а не 13,7 млрд років. Такий значний розкид відбиває складність цієї проблеми.

Наука оцінює вік Всесвіту за швидкістю його розширення, використовуючи в якості точок відліку рух зірок. Таким чином, якщо Всесвіт розширюється швидше, це означає, що йому знадобилося менше часу, щоб досягти нинішніх розмірів.

Швидкість розширення, або постійна Габбла — одне з найважливіших чисел в космології. Чим воно більше, тим швидше збільшується Всесвіт, і тим він молодший. Вважається, що вік Всесвіту дорівнює 13,7 млрд років. Цей вік виходить, якщо постійна Габбла дорівнює приблизно 67 км/с на мегапарсек.

Однак команда вчених з Німеччини вивела нове значення цієї постійної - 82,4. Всесвіту, при такому значенні постійної Габбла, приблизно 11,4 млрд років.

Для цього вчені скористалися концепцією гравітаційних лінз — ділянок, в яких сила тяжіння спотворює світло та змушує далекі об'єкти здаватися ближче. Зокрема, вони застосували особливий тип цього ефекту — тимчасову затримку — для того, щоб зібрати інформацію про коливання яскравості віддалених об'єктів.

Цей метод — один з декількох, запропонованих в останні роки вченими для уточнення постійної Габбла. Але єдиної думки як і раніше немає. У 2013 році, команда з Європи вивчила реліктове випромінювання та заявила, що швидкість розширення становить 67 км/с на мегапарсек. А у 2019-му, астрофізик та нобелівський лауреат Адам Рісс прийшов до цифри 74.

Нагадаємо, що зовсім недавно, астроном з Лейденського університету Крістіан Ейструп в співавторстві з колегами з Університету Лідса знайшли місце походження всіх комет Сонячної системи.

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки