Космос і Всесвіт - дізнайтеся все!

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Стартап LifeShip відправить вас на Місяць всього за $99... але не цілком

Стартап LifeShip відправить вас на Місяць всього за $99... але не цілком

Оплата $99 за поїздку на Місяць — звучить досить вражаюче. І стартап LifeShip обіцяє виконати це. Але перш ніж зареєструватися, майте на увазі, що це буде поїздка в один кінець без життєзабезпечення, води та навіть повітря. Та ще з одним застереженням, що полетить туди не сама людина, а його унікальний генетичний код.

Ідея в тому, що якщо Земля стане непридатною для життя, то за допомогою ДНК багатьох людей, можна буде спробувати відродити людство в іншому місці. А для цього не завадить створити склад генетичних зразків, наприклад, на найближчому космічному об'єкті — Місяці. Таким способом можна поєднати мрію про політ на супутник Землі та взяти участь в проекті по збереженню генофонду. За участь у витівці просять символічні $99, які потрібно заплатити за набір для взяття проби та подальшу консервацію ДНК.

«ДНК — це найменш корисна річ, яку ви можете собі уявити, і водночас, вона найважливіша у багатьох відношеннях. Ви надаєте зразок слини, ми витягаємо з неї вашу ДНК, так би мовити, ваш початковий код та зберігаємо його в космосі на цілу вічність», каже Бен Холдеман, засновник стартапу LifeShip.

LifeShip намір зберігати ДНК своїх клієнтів в синтетичному «штучному бурштині», вперше використаного Фондом Arch Mission у нещасливій Місячній місії на початку цього року. Нагадаємо, що в березні, ракета SpaceX запустила ізраїльський космічний корабель з Місячною бібліотекою Arch Mission - аналоговим та цифровим архівом всієї людської історії, розміром в 30 мільйонів сторінок, які були втиснуті в стопку маленьких нікелевих дисків. Але, на жаль, корабель розбився при посадці на Місяць у квітні цього року. Але багато хто вважає, що Місячна бібліотека все ж вціліла.

Автори стартапу обіцяють, що людська ДНК, а також ДНК тварин, що знаходяться під загрозою зникнення, рідкісних рослин та важливих харчових культур, будуть поміщені в ракету та відвезені на Місяць. Там вони можуть зберігатися хоч вічність, але гарантій компанія не дає. Вони обіцяють тільки відвезти капсули на Місяць і там їх залишити, але подальша доля поки невідома.

Нова Співак, підприємець та співзасновник Arch Mission, зізнався, що склад «штучного бурштину» являє собою просто епоксидну смолу, і що її довговічність ніхто не перевіряв.

«Ніхто не знає, як довго ДНК виживе на Місяці в цій інкапсуляції. Основними проблемами є тепло та радіація. Для захисту від них потрібне екранування. Ми ще не вибрали форму екранування, але працюємо над цим», зізнається Співак.

В принципі, ідею LifeShip можна розглядати, як пілотний проект по архівації людського матеріалу для майбутніх подорожей в космосі. Або, може бути, це просто ще одна божевільна схема в рік грандіозних проектів. У всякому разі, транспортування ДНК на Місяць здається більш доступним та реалістичним, ніж мета Дональда Трампа — повернути туди живих астронавтів протягом наступних п'яти років.

За матеріалами: IEEE Spectrum

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки