Космос і Всесвіт - дізнайтеся все!

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Знайдено спосіб, як додати штучну гравітацію на Starship Ілона Маска

Знайдено спосіб, як додати штучну гравітацію на Starship Ілона Маска

Невідомо, як цього поставиться Ілон Маск, але користувач smallstars працює вже над другою версією своєї системи для створення на кораблях Starship штучної сили тяжіння. Вона збереже здоров'я астронавтів під час польоту на Марс, впевнений він.

Про свою ідею, блогер з ніком smallstars, частково натхненний різними творами наукової фантастики, розповів передплатникам свого YuoTube-каналу. Залежно від їх реалістичності, космічні кораблі майбутнього генерують власну силу тяжіння або за допомогою якого-небудь пристрою, або за допомогою обертових модулів. Перший варіант відноситься до тієї ж категорії, що й надсвітлові двигуни, а ось другий цілком можливо реалізувати.

Вперше концепцію штучної гравітації описав ще «дідусь» космонавтики Костянтин Ціолковський. У 1903 він опублікував роботу «Дослідження світових просторів реактивними приладами», в якій запропонував використовувати обертальну силу для створення тяжіння в космосі. З того часу з'явилися й інші ідеї: колесо фон Брауна, циліндр О'Ніла, Стенфордський тор. Деякі концепції навсправжки обговорювалися фахівцями NASA.

Провівши ряд досліджень, smallstars виступив з ідеєю пов'язаних гравітацією кораблів Starship (Gravity Link Starship, GLS).

Конструкція складається з трьох однакових ракет, з'єднаних одна з одною фермами-спицями. Центральний корабель стає, в такому випадку, маточиною колеса. У його трюмі, замість пасажирів та вантажів, зберігаються ферми, необхідні для з'єднання з двома іншими ракетами.

Як тільки всі три Starship злітають, вони автоматично з'єднуються в єдину конструкцію. Два кораблі на «ободі» колеса запускають двигуни та обертаються по колу. Як тільки буде досягнуто достатнього прискорення, що імітує земну силу тяжіння в 1 g, крайні кораблі змінять становище та перейдуть в пасивний режим, а пасажири зможуть насолоджуватися гравітацією протягом усього польоту до Марса.

Тривале перебування в умовах невагомості дійсно шкодить здоров'ю: м'язи тіла атрофуються, кістки втрачають щільність, погіршується зір, робота серця, відбуваються зміни навіть на генетичному рівні.

Крім опису системи GLS, smallstars виконав необхідні математичні розрахунки, щоб визначити швидкість обертання кораблів, необхідну для досягнення земної сили тяжіння, а також міцність сполучних ферм. Вийшло, що швидкість для конструкції діаметром 100 метрів повинна бути 31 м/с, тобто три оберти на хвилину.

Зараз smallstars готує другу версію пропозиції, що включає оновлені розрахунки обертання та нову форму ферм, до яких, для посилення конструкції, він додав кабелі. У третьому випуску він обіцяє представити обчислення маси вантажу та показати анімацію механізму роботи ферм.

 

 

Стартап Gateway Foundation теж замислюється про штучну гравітації, але в більш практичних цілях. Засновники вирішили побудувати на орбіті готель для багатих туристів, охочих провести кілька днів в космосі, не втрачаючи звичного комфорту.

За матеріалами: hightech.plus

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки