Космос і Всесвіт - дізнайтеся все!

Новини, аналітика, статті, фото та відео

В NASA почали розробляти робота-трансформера для дослідження інших планет

В NASA почали розробляти робота-трансформера для дослідження інших планет

Чи існують міні-роботи, які можуть кататися, літати, плавати та занурюватися і при цьому бути єдиною машиною? Так, все це Shapeshifter - концепція транспортного засобу для дослідження далеких планет яку створюють у NASA.

Коли космічний зонд Кассіні передав дані про поверхню Титана, супутника Сатурна, інженери NASA засумували. Кріовулкани, озера рідкого метану, багато скель та гір, метановий дощ — навіть те, що точно відомо про цю планету, робить завдання з проектування машини для її дослідження надзвичайно складною. Однак тепер у розпорядженні космічного агентства з'явився Shapeshifter - робот-трансформер, що складається з інших роботів.

У робототехнічному цеху Лабораторії реактивного руху NASA в Пасадені, штат Каліфорнія, команда розробників почала тестування тривимірного прототипу цього незвичайного робота. Химерний пристрій, схожий на безпілотник, що складено у велике колесо і котиться по двору, а потім розпадається на дві частини.

В NASA почали розробляти робота-трансформера для дослідження інших планет

Дослідний зразок робота-трансформера Shapeshifter тестується у дворі робототехніки в Лабораторії реактивного руху NASA.

Після поділу, дві половинки піднімаються на маленьких пропелерах, фактично стаючи літаючими дронами для повітряної розвідки. Цей тестовий варіант — тільки початок, команда планує створити серію з 12 роботів, які можуть перетворитися в плавальний зонд або пристрій для дослідження печер.

Літаючий робот-амфібія є частиною дослідницької програми NASA Innovative Advanced Concepts (NIAC). Дослідник з Лабораторії реактивного руху NASA в Пасадені Алі Ага розробляє Shapeshifter для місії на супутник Сатурна Титан, єдиний інший світ в Сонячній системі, про який відомо, що на його поверхні є рідина у вигляді метанових озер, річок та океанів.

Місія NASA Кассіні пролетіла над Титаном понад сто раз, наносячи на карту топографію його поверхні для майбутніх місій. Те, що відкрив Кассіні — це світ, дивно схожий на Землю, але з ключовими відмінностями: холодні річки, озера і дощі Титана складаються з рідкого метану та етану. В туманній атмосфері супутника також можуть ховатися печери або навіть крижані вулкани, які викидають аміак або воду замість магми.

В NASA почали розробляти робота-трансформера для дослідження інших планет

«У нас дуже обмежена інформація про склад поверхні. Кам'яниста місцевість, метанові озера, кріовулкани — про це нам відомо, але ми точно не впевнені в їх складі», - сказав Ага. «Тому ми подумали про те, як створити універсальну систему, здатну переміщатися по різним типам місцевості, але також досить компактну для запуску на ракеті».

По суті, Shapeshifter - це збірна конструкція з «коботів» (cobots, колективний робот). Кожен кобот являє собою мультикоптер зі своїми двигунами, джерелом енергії та навігаційною системою. Він може пересуватися самостійно та здатний витримати суворі умови Титана.

Але коботи вузькофункціональні, потужності одного робота не вистачить для виконання серйозних наукових завдань, тому їх рама має динамічне кріплення. Вона дозволяє коботам швидко та надійно збиратися в складні конструкції. Наприклад, стати подобою плота або човна, щоб перебратися через річку, або зібратися в кулю та покотитися по рівнині. Shapeshifter буде сам вирішувати, яку форму йому вигідніше прийняти в конкретних умовах.

В NASA почали розробляти робота-трансформера для дослідження інших планет

Титан дуже далекий від Землі, тому туди можна відправити лише дуже невеликий вантаж, що змушує проектувати універсальну машину. І компактну — наявні прототипи навіть менше комерційних квадрокоптерів. Але поки Shapeshifter лише концепт-модель, яку офіційно представлять тільки в наступному році.

«Часто буває так, що деякі з найважчих місць для відвідування є найбільш цікавими з наукової точки зору, тому що, можливо, вони наймолодші, або вони знаходяться в області, яка не була добре вивчена з орбіти», - сказав Джейсон Хофгартнер, керівник Лабораторії реактивного руху NASA в Пасадені. «Чудова універсальність Shapeshifter забезпечує доступ до всіх цих науково привабливих місць».

За матеріалами: phys.org

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки