Космос і Всесвіт - дізнайтеся все!

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Blue Origin створить технологію зберігання водню та кисню на Місяці

Blue Origin створить технологію зберігання водню та кисню на Місяці

NASA уклала великий контракт з компанією Джеффа Безоса на розробку технології зберігання на Місяці водню та кисню — двох абсолютно незамінних для створення місячної колонії елементів. А також для заправки місячного модуля Blue Moon.

Американське аерокосмічне агентство NASA розподілило чергову порцію грантів в рамках програми по створенню космічних технологій майбутнього Tipping Point («Переломний момент»). Найбільший контракт — на $10 млн — якраз і отримала компанія Blue Origin. Вона створить прототип системи скраплення та зберігання водню та кисню, яка зможе працювати на Місяці та Марсі.

Судячи з прес-релізу агентства, NASA робить ставку саме на водневе паливо: другий за розміром контракт на $4 млн отримала компанія Infinity Fuel Cell and Hydrogen Inc., яка розробить масштабуєму, дешеву та надійну систему паливних елементів.

Плюс в тому, що водень можна використовувати і як паливо для реактивних ракетних двигунів, і як паливо для електродвигунів та генераторів на основі паливних елементів.

Отримувати водень та кисень на Місяці можна з льоду електролізом, але також необхідна надійна, компактна і довгострокова система зберігання. Її й створить Blue Origin. У майбутньому, за задумом NASA, це рішення стане основою для спорудження на Місяці великої фабрики з виробництва цих двох елементів.

Всього, в рамках чергової серії, було розподілено грантів на $43,2 млн. В NASA наголосили, що всі гранти — часткові. Кожна компанія буде вкладати в розробку не тільки державні, а й власні гроші. Додаткове фінансування лише допоможе прискорити створення прототипів.

«Ці перспективні технології перебувають на «переломному моменті» у своєму розвитку, а це означає, що інвестиції NASA, ймовірно, будуть тим самим поштовхом, які необхідні, щоб серйозно розширити можливості компаній. Це важливі технології, які потрібні для дослідження Місяця та Марса», - заявив Джим Рейтер, молодший адміністратор NASA з космічних технологій.

Нагадаємо, компанія Lockheed Martin та NASA завершили проект транспортного космічного корабля «Оріон» який буде грати ключову роль в проекті «Артеміда» та відправиться у місію навколо Місяця. Віце-президент США Майк Пенс заявив про це в день п'ятдесятиріччя висадки на Місяць, але коли буде проведено перший політ точно невідомо.

За матеріалами: Хайтек+

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки