Космос і Всесвіт - дізнайтеся все!

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Зроблена перша фотографія гігантської космічної павутини

Зроблена перша фотографія гігантської космічної павутини

Фото ділянки Всесвіту в 12 млрд світлових років від Землі, представило найпереконливіші на сьогодні докази існування космічної павутини, що складається з ниток темної матерії та «налиплої» на неї звичайної матерії, з якої сформувалися перші галактики.

Міжнародна група вчених під керівництвом найбільшої в Японії науково-дослідної організації RIKEN провела детальні спостереження газових ниток, які з'єднували галактики в величезний протокластер за часів раннього Всесвіту. Зібрані дані дозволили зробити висновок, що, відповідно до моделі холодної темної матерії, ці нитки тягнуться у всіх напрямках на більш ніж 1 млн парсек. Вони — паливо для інтенсивного формування зірок та зростання надмасивних чорних дір.

До цього часу вчені не спостерігали нитки космічної павутини безпосередньо, оскільки їх дуже важко помітити через більш яскраве сяйво галактик, які їх оточують. Але тепер, завдяки найчутливішим телескопам, їм вдалося зробити першу у світі фотографію космічної павутини.

На зображенні нижче видно сині нитки водню, які перехрещуються в місцях утворення галактик в масивному протокластері SSA22, розташованому в 12 млрд світлових років від нас, в сузір'ї Водолія. Підсвічені ультрафіолетовим світлом галактик, ці нитки тягнуться більш ніж на 3 млрд світлових років. Це означає, що ті галактики сформувалися всього через 1,5 млрд років після Великого вибуху.

Зроблена перша фотографія гігантських космічних ниток

Це відкриття вчених дозволяє краще зрозуміти механізм формування галактик. Згідно з теорією, яка панувала раніше, спочатку з'явилися галактики, а потім вони організувалися в кластери. Але тепер ми бачимо, що формування кластерів галактик стало можливо завдяки космічній павутині, там, де її нитки перетиналися між собою, утворюючи щільні ділянки матерії.

Японські дослідники підтвердили цю точку зору та виявили, що перехрестя між величезними нитками, які вони спостерігали, стали місцем виникнення активного галактичного ядра — надмасивної чорної діри та галактик.

За матеріалами: Хайтек+

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки