Космос і Всесвіт - дізнайтеся все!

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Вчені розгадали причину повторюваних спалахів в космосі

Вчені розгадали причину повторюваних спалахів в космосі

Дивні спалахи випромінювання з космосу, так звані швидкі радіоспалахи (Fast Radio Bursts - FRB), роками спантеличували астрономів, оскільки вони не знали, чим вони викликані. Деякі з цих сплесків повторюються протягом декількох років, і скоріше всього, причина виникнення даного явища — наслідок зіткнення двох зірок.

Одне з джерел повторюваних спалахів, відоме як FRB 171019, вперше виявили у 2017 році, коли порівняно яскравий сплеск був помічений австралійським радіоінтерферометром ASKAP (Australian Square Kilometre Array Pathfinder). За ним пішли більш тьмяні спалахи майже в 600 разів слабкіше, ніж первісний.

Китайські вчені з Пекінського університету, під керівництвом Джінчен Цзяна, створили модель для обліку послідовних спалахів, видимих з FRB 171019. Вони припустили, що перший яскравий сплеск з'явився після зіткнення двох нейтронних зірок.

Нейтронні зірки — надзвичайно щільні космічні об'єкти. Коли дві зірки обертаються навколо одна одної, вони поступово притягуються, після чого може відбутися зіткнення. Результатом буде утворення більш масивної нейтронної зірки, яка потенційно може мати різні швидкості обертання в різних її шарах. Це може викликати потужні коливання в тілі зірки — зіркові землетруси — випромінювання яких, ми й спостерігаємо як спалахи.

Для висунення цієї теорії дослідники проаналізували понад 100 радіосплесків та прийшли до висновку, що їх причиною став вибух. Однак вони також встановили, що деякі зі сплесків регулярно повторюються, що полегшує пошук джерела їх походження. Але у цієї теорії відразу з'явилося чимало противників.

«Це одна з багатьох теорій про те, як формуються FRB. Особисто я б на це не ставив, але така можливість, звичайно є. Припустимо, що в майбутньому, з цього джерела буде виявлений ще один більш яскравий сплеск. У цьому випадку ця модель мертва», - висловився професор астрофізики Бінг Чжан з Університету Невади в Лас-Вегасі. За його словами, скептицизм викликаний тим, що FRB 171019 спостерігається тільки протягом всього декількох років.

Брайан Метцгер з Колумбійського університету в Нью-Йорку заявив, що на його думку, більшість повторюваних FRB виникають через спалахування магнітарів, типу нейтронних зірок, де зоряні землетруси можуть впливати на магнітне поле та випромінювати потужні спалахи. «Можливо, що деякі з цих спалахів є довгоживучими залишками злиття нейтронних зірок», - заявив він.

Також він підкреслив, що кінцеві етапи злиття можуть генерувати FRB, але для визначення того, чи дійсно це першоджерело, буде потрібно більше спостережень за такими ж яскравими спалахами, за якими підуть більш тьмяні.

За матеріалами: New Scientist

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки