Космос і Всесвіт - дізнайтеся все!

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Мішель Майор: людство ніколи не колонізує планети за межами Сонячної системи

Мішель Майор: людство ніколи не колонізує планети за межами Сонячної системи

Швейцарський астрофізик Мішель Майор, який щойно розділив Нобелівську премію з фізики за удосконалену методику дослідження та виявлення так званих екзопланет з Дідьє Келозом, розтоптав надії всіх, хто мріяв одного разу колонізувати одну з планет іншої зоряної системи. Люди ніколи не переселяться на планети за межами Сонячної системи, тому що туди занадто довго добиратися, заявив нобелівський лауреат.

«Якщо говорити про екзопланети, то ми повинні зрозуміти: ми не мігруємо туди, — сказав Майор в інтерв'ю AFP, відповідаючи на питання журналістів. - Ці планети занадто далеко від нас. Навіть в самому оптимістичному випадку, якщо придатна до проживання планета виявиться не дуже далеко, скажімо, в декількох десятках світлових років — що не багато, вважай по сусідству — політ триватиме чимало часу».

«Мова йде про сотні мільйонів днів при тих технологіях, які є у нас сьогодні. Ми повинні піклуватися про нашу планету, вона прекрасна і все ще абсолютно придатна для життя», — підкреслив 77-річний вчений. Майор згадав про це, бажаючи припинити будь-які міркування на тему можливості переселення на іншу планету, якщо у нас не вийде з цією.

Коли Майор та його аспірант Келоз тільки починали пошук екзопланет, ними рухало бажання дати відповідь на питання, чи існують у Всесвіті інші світи, що нагадують Землю. Разом вони заклали основу методології їх пошуку. З того часу, тільки в нашій галактиці вони виявили понад 4000 екзопланет. Тепер вже наступне покоління вчених має визначити, чи існує на інших планетах життя.

«Це дуже давнє питання, яке обговорювали філософи: чи є у Всесвіті інші світи? - сказав Майор. - Ми не знаємо! Єдиний спосіб зробити це — розробити методи, які дозволять нам виявляти життя на відстані».

Нагадаємо, що зовсім недавно, німецькі астрофізики з Інституту Макса Планка вивели нове значення постійної Габбла, яка дозволяє розрахувати вік Всесвіту. За їхніми розрахунками, нашому Всесвіту всього 11,4, а не 13,7 млрд років. Такий значний розкид відбиває складність цієї проблеми.

За матеріалами: AFP

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки