Космос і Всесвіт - дізнайтеся все!

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Експертна думка: Маск даремно сподівається заправити корабель на Місяці

Експертна думка: Маск даремно сподівається заправити корабель на Місяці

Глава SpaceX вірить, що якщо гарненько пошукати, на супутнику можна буде знайти досить вуглецю для палива. Експерти ж підкреслюють — це потенційно фатальний недолік плану з освоєння Місяця та Марса.

Одна з головних проблем Місяця в тому, що, на відміну від Марса, на ньому не так багато ресурсів. Ілон Маск, як і NASA, розглядає Місяць як можливу проміжну базу для запуску кораблів на Червону планету. Питання в тому, де взяти паливо — тільки в цьому випадку приземлення на Місяці стане осмисленим.

Днями Ілон Маск пояснив читачам свого блогу в Twitter, що добути на супутнику вуглець з атмосфери не вийде, і доведеться розглядати інші варіанти.

«Великий труднощами дозаправлення Starship на Місяці буде пошук джерела вуглецю, — написав він. - Можливо, є великі поклади в кратерах від метеоритів. Те ж стосується водню та кисню, також в затінених кратерах».

SpaceX та Маск неодноразово оголошували про намір побудувати на Марсі місто до 2050 року. І база на Місяці могла б стати відмінною підмогою для експансії людства. Двигуни Raptor, встановлені на Starship, спалюють кисень та метан, які у великій кількості є на Марсі. В цьому і полягає задум — якомога менше залежати від постачання з Землі. Однак на Місяці немає атмосфери, і воді складно залишатися на поверхні не випаровуючись.

У цьому році, вчені з Каліфорнійського університету розповіли, що на полюсах Місяця, де температура ніколи не піднімається вище мінус 150 градусів Цельсія, може бути близько 100 млн тонн водяного льоду. Залишилося знайти запаси вуглецю.

Однак у вчених залишаються серйозні сумніви. Вони не впевнені, чи вийде побудувати на Місяці шахту і скільки часу це займе. «Тут, на Землі, на будівництво шахти може піти 20 років, — сказав Філ Метцгер, планетолог з Університету Центральної Флориди. - А якщо мова йде про шахту на Місяці, це ще важче, особливо тому, що ми гірші розуміємо його природні ресурси, і у нас нуль досвіду у видобутку копалин в таких умовах».

На відміну від SpaceX, NASA висловлює велику зацікавленість у створенні бази на Місяці та вже запланувало побудувати там станцію протягом п'яти років, та вже не залишати її. NASA навіть уклала великий контракт з компанією Джеффа Безоса на розробку технології зберігання на Місяці водню та кисню — двох абсолютно незамінних для створення місячної колонії елементів. А також для заправки місячного модуля Blue Moon.

За матеріалами: Хайтек+

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки