Космос і Всесвіт - дізнайтеся все!

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Нові дані: подібних на Землю планет набагато більше, ніж ми вважали

Нові дані: подібних на Землю планет набагато більше, ніж ми вважали

Новий спосіб дослідження систем навколо зірок — білих карликів, вказує на те, що світи, подібні до Землі, дуже поширені у Всесвіті. А значить і шанси на існування життя за межами нашої системи серйозно виросли, запевняють автори дослідження.

Група астрономів та астробіологів розробила новий спосіб дослідження планет в інших сонячних системах та опублікувала перші висновки — світи, подібні на Землю, зовсім не рідкість у Всесвіті. А це означає, що й шансів знайти інше розумне життя більше, ніж заведено вважати.

Вчені дослідили планетарні системи з білими карликами — старими зірками, ядерна реакція в надрах яких вже припиналася. Така зірка, після закінчення фази червоного гіганта скидає зовнішню оболонку, а сама, під впливом гравітації, стискається в дуже щільне тіло, яке поступається за щільністю лише нейтронній зірці або чорній дірі. При масі в половину нашого Сонця, діаметр білого карлика близький до діаметра Землі.

Часто, планети системи, в ході цієї метаморфози, втрачають зв'язок із зіркою та розлітаються. Але ті що залишаються, такі зміни в гравітації поступово розмелюють на порох та їх притягує до поверхні зірки. І завдяки її тьмяному світінню, ці останки планет можна вивчити методами спектроскопії.

Команда шукала в спектрах білих карликів оксид заліза — і в шести випадках знайшла ті ж сліди, що залишила б планета, подібна до Землі.

Нові дані: подібних на Землю планет набагато більше, ніж ми вважали

«Чим більше ми знаходимо подібності між планетами, що виникли в нашій сонячній системі та планетами навколо інших зірок, тим більше шансів, що Земля не є чимось незвичайним, — пояснює один з авторів роботи Едвард Янг, професор геохімії та космохімії в Каліфорнійському університеті у Лос-Анджелесі. - А чим більше схожих на Землю планет, тим більше шансів на появу життя, як ми його розуміємо».

Провідний автор дослідження Олександра Дойл називає методику «розкриттям» на відстані — унікальна еволюція білих карликів дає можливість заглянути в надра планет, які колись оточували ці зірки. Наявність оксиду заліза вказує, що планета була твердою і що на ній був кисень.

Найближча система, де команда виявила сліди кам'янистих світів, знаходиться у 200 світлових роках від Сонячної системи, найдальша — в 665 світлових роках. Стаття за підсумками роботи опублікована в журналі Science.

За матеріалами: Хайтек+

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки