Космос і Всесвіт - дізнайтеся все!

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Криза космології: постійна Габбла знову змінилася

Криза космології: постійна Габбла знову змінилася

Нові дані, отримані астрономами з США, внесли ще більшу плутанину в проблему визначення фундаментальної постійної Габбла. Виявляється, Всесвіт розширюється ще швидше, ніж ми звикли вважати.

Постійна Габбла описує розширення Всесвіту, виражене в кілометрах в секунду на мегапарсек. Вона дозволяє астрономам визначити розмір та вік Всесвіту, а також відстань між небесними об'єктами.

Команда астрономів з Каліфорнійського університету в Девісі, що працюють в рамках міжнародного проекту SHARP/H0LICOW, звернула увагу на світло надзвичайно далеких галактик, який спотворюється та розщеплюється на безліч зображень через ефект гравітаційних лінз, розташованих між джерелом світла та спостерігачем. Вимірявши час затримки при русі світла по різних траєкторіях та через різні лінзи, вони змогли вивести постійну Габбла.

Згідно з розрахунками астрономів, постійна Габбла дорівнює 76,8 км/с на мегапарсек. Ці дані розходяться з результатами попередніх досліджень. Так, на початку 2019 року, команда Адама Рісса з Університету Джонса Хопкінса, дослідивши світло пульсуючих зірок-цефеїд, видала значення, рівне 74,03 км/с/Мпк. А метод, заснований на реліктовому випромінюванні, дозволив вченим прийти до іншого висновку - 67,4 км/с/Мпк. Група Венді Фрідман з Чиказького університету прийшла до проміжного результату - 69,8 км/с/Мпк — після дослідження світності далеких червоних гігантів і наднових.

Різниця в п'ять або шість кілометрів в секунду на відстані понад 30 мільйонів трильйонів кілометрів може здатися не такою вже значною, але для астрономів вона важлива, бо вказує на можливість нової фізики, що ховається за нашим теперішнім розумінням будови Всесвіту.

Розбіжність значень може бути наслідком невідомих поки неточностей в методології. Багато вчених сподівалися, що з появою більш точної апаратури розбіжності в оцінках зникнуть, але на практиці різниця між постійними Габбла, вимірюваними по реліктовому випромінюванню та світом далеких зірок, стає все значніше.

«Все більше вчених вважає, що тут таїться щось важливе, — пояснив Джефф Чень, один з членів команди дослідників. - Якщо ми хочемо запропонувати теорію, вона повинна буде пояснити все відразу».

Нагадаємо, що в вересні цього року, німецькі астрофізики з Інституту Макса Планка вивели нове значення постійної Габбла - 82,4 км/с/Мпк. Всесвіт, при такому значенні постійної Габбла, відразу «помолодів» на пару мільярдів років.

За матеріалами: ScienceDaily

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки