Космос і Всесвіт - дізнайтеся все!

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Яким був перший колір у Всесвіті

Яким був перший колір у Всесвіті

Сьогодні ми бачимо у Всесвіті всю гаму кольорів та відтінків, але вочевидь, що так було не завжди. Згідно з теорією великого вибуху, в перші миті народження Всесвіту його температура була така висока, що ні про які кольори й мови не йшло. Лише через 10 секунд він трохи охолов, приблизно до 1 млрд градусів за Кельвіном, та в ньому з'явилися фотони — а разом з ними й світло.

Але світло — не колір, щоб розрізняти кольори, потрібні якісь органи зору, для формування яких потрібні атоми. Минуло ще 380 000 років, поки Всесвіт досить охолов та розширилася до хмари з водню і гелію 84 млн світлових років в поперечнику. Тоді й зародилося первинне світіння, яке сьогодні охололо до всього 3-х градусів за Кельвіном, але спочатку мало температуру близько 3000°К.

Еволюція Всесвіту у часі

Еволюція Всесвіту у часі

На той момент у Всесвіті ще не було ніяких великих об'єктів, він весь був однорідним та однаково теплим. Розрахунки показали, що для людського ока це світіння виглядало б як щось яскраве біло-помаранчеве, віддалено схоже на тепле світло старої 60-ватної лампочки розжарювання. Але вже через кілька мільйонів років космос охолов ще більше, і помаранчевий відтінок зник, поступившись місцем червоному. У міру подальшого охолодження він буде тьмяніти, поки в результаті Всесвіт не стане зовсім чорним.

Колір раннього Всесвіту

Колір раннього Всесвіту

У 2002 році вчені Карл Глейзбрук та Іван Балдрій вирахували середній колір від усього світла, який ми бачимо сьогодні від зірок та галактик. Одержаний світло-коричневий відтінок назвали «космічним латте». Однак з часом, коли згаснуть біло-блакитні зірки-гіганти, наші нащадки будуть бачити лише похмуре червонувате світіння. Потім, через трильйони років, згасне й воно, а Всесвіт остаточно зануриться в темряву.

Космічний латте

Космічний латте

За матеріалами: Техкульт

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки