Космос і Всесвіт - дізнайтеся все!

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Curiosity надіслав нове селфі з Марса

Curiosity надіслав нове селфі з Марса

Марсохід Curiosity надіслав нове селфі з Марса, створене зі знімків, зроблених камерою, встановленою на його роботизованій руці. У кадр потрапив ландшафт кратера Гейл та місця буріння і відбору проб марсіанського ґрунту.

Марсохід вже неодноразово створював свої селфі, для цього він використовує камеру MAHLI (Mars Hand Lens Imager), встановлену на кінці 2,1-метрового роботизованого маніпулятора. Отримані знімки передаються на Землю, де фахівці NASA створюють з них мозаїчне зображення, сам маніпулятор при цьому в кадр не потрапляє.

Нове селфі складено з 57 кадрів, отриманих ровером 11 жовтня 2019 року, коли він перебував поруч з майданчиком Glen Etive, де двічі проводив бурові роботи. Зліва від ровера знаходяться два отвори, які назвали «Glen Etive 1» (праворуч) та «Glen Etive 2» (ліворуч). Позаду ровера, в трьохстах метрах від нього, видно хребет Віри Рубін Рідж та схил гори Шарпа, а за ними — північний вал кратера Гейл.

У квітні цього року були розпочаті бурові роботи біля підніжжя гори, підсумком яких стало виявлення найбільшої концентрації глинистих мінералів, утворених за допомогою води, які Curiosity коли-небудь знаходив в ході своєї роботи.

Curiosity надіслав нове селфі з Марса

Натисніть на зображення для збільшення (відкриється в новій вкладці)

Curiosity почав свою роботу на Марсі у 2012 році в рамках місії NASA «Марсіанська наукова лабораторія». За сім з гаком років він подолав понад 21 кілометр, займаючись вивченням геологічної історії та атмосфери Червоної планети. Основною метою ровера стала п'ятикілометрова гора Шарпа, розташована в центрі кратера Гейл та покрита масивом з еродованих шарів осадових порід.

За матеріалами: NASA

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки