Космос і Всесвіт - дізнайтеся все!

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Телескоп Габбл сфотографував космічне «обличчя»

Телескоп Габбл сфотографував космічне «обличчя»

Космічний телескоп Габбл точно знає, як святкувати Хелловін. В цьому році з його допомогою NASA зафіксувало у Всесвіті моторошне «обличчя» з палаючими очима — вийшов досить символічний знімок під атмосферу свята. Фото опублікував офіційний сайт обсерваторії.

Хоча в реальності все набагато простіше — дослідницький апарат сфотографував дві галактики, які знаходяться в процесі злиття одна з одною. Очі «обличчя» - це яскраві ядра галактик. Контур «примари» сформувався завдяки кільцю блакитних зірок, а ніс та рот вийшли за рахунок скупчень нових зірок.

Ця система записана в каталозі небесних тіл як Arp-Madore 2026-424 (AM 2026-424), вона знаходиться в 704 млн світлових років від Землі. Перш ніж «обличчя» зникне після остаточного злиття двох галактик, пройде ще 1 або 2 млрд років, підкреслюють вчені.

Хоча зіткнення галактик досить поширене явище, особливо в далекому космосі — більшість з них не лобові. Тому зіткнення, яке створило систему Arp-Madore, унікально.

Кільцеві галактики рідкісні, і лише кілька сотень з них знаходяться в нашому «густонаселеному» космічному районі. Відзначається також, що галактики приблизно рівні за розміром, що теж є рідкістю. Набагато частіше поширені випадки, в яких маленькі галактики поглинаються своїми більшими сусідами.

Телескоп Габбл сфотографував космічне «обличчя»

За матеріалами: Hubble

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки