Космос і Всесвіт - дізнайтеся все!

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Президент SpaceX назвала ціну квитка на міжконтинентальний рейс Starship

Президент SpaceX назвала ціну квитка на міжконтинентальний рейс Starship

Величезний космічний корабель Starship, який будує Ілон Маск для польотів на Марс, буде здійснювати й польоти в межах Землі. Квиток на такий рейс буде дешевше, ніж політ бізнес-класом. Та й сам політ буде набагато швидше.

На Міжнародному конгресі астронавтики в Нью-Йоркському Метрополітен-опера, президент SpaceX Гвінн Шотвелл розповіла про плани компанії посадити Starship на Місяці до кінця 2021 року, а також відповіла на питання журналістів. Вона назвала польоти в межах Землі «вторинною індустрією» для SpaceX та заявила, що ціна на квиток буде трохи вище, ніж в економ-класі, але дешевше, ніж в бізнес-класі літака.

За допомогою ракети Starship, SpaceX обіцяє на порядок скоротити час перельотів між найбільшими містами Землі. Так, рейс з Лондона до Гонконгу, який зараз триває майже 12 годин, можна буде скоротити до 34 хвилин. Точні ціни на квитки поки не оголошені, але компанія натякнула, на які суми приблизно можна розраховувати.

Президент SpaceX назвала ціну квитка на міжконтинентальний рейс Starship

Так скільки ж це буде коштувати? Для прикладу розглянемо маршрут Нью-Йорк — Лондон, який, за розрахунками SpaceX, повинен зайняти 29 хвилин. Таке задоволення з аеропорту Хітроу в аеропорт Джона Кеннеді коштує $1 544 для економ-класу та $10 735 для бізнес-класу. Якщо пощастить придбати квиток безпосередньо перед рейсом, ціна буде трохи відрізнятися - $1 188 в економі та $13 643 в бізнес-класі відповідно.

Цікаві розрахунки навів у своєму огляді для The Space Review Сем Дінкін. За його оцінками, кожен рейс обійдеться в $1 055 000. При завантаженні в 853 пасажирів, ціна за квиток складе $1200. Близько 70 відсотків цих грошей піде на паливо, 20 відсотків на технічне обслуговування, а інша частина на оплату екіпажу та амортизацію корабля.

Але політ на Starship може виявитися не дуже комфортабельним — в салоні корабля, який можна порівняти з салоном Airbus A380, достатньо місця для комфортного розміщення та життя 100 пасажирів на міжпланетних рейсах, але для міжконтинентальних рейсів, туди збираються встановити 1000 крісел з додатковими механізмами безпеки.

«Ймовірно, потрібен механізм кріплення, як на Disney Space Mountain - ви будете почувати себе як на американських гірках, але вийдете на іншому континенті», написав Маск в Twitter у червні.

Більш точна інформація про маршрути та ціни на квитки з'явиться, коли робота над Starship підійде до завершальної фази. І судячи з усього, довго чекати не доведеться. Після того, як глава SpaceX Ілон Маск представив перший повнорозмірний прототип корабля у вересні 2019 року, космічні перегони продовжилися з подвоєною силою. За планами компанії, корабель повинен відправити на орбіту перші супутники у 2021 році, прокатати туристів навколо Місяця у 2023-му та почати будівництво міста на Марсі до 2050-го.

Маск також хоче скоротити кількість вуглецю, що викидається в повітря при кожному польоті. Досягнення цієї мети необхідно для компанії не стільки заради захисту навколишнього середовища, скільки для того, щоб забезпечити космічним кораблям можливість поповнювати запаси палива не тільки на Землі. Без технології уловлювання вуглецю, місто на Марсі не побудувати.

За матеріалами: Inverse

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки