Космос і Всесвіт - дізнайтеся все!

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Caterpillar відправить на Місяць автономну техніку для видобутку ресурсів та створення місячної бази

Caterpillar відправить на Місяць автономну техніку для видобутку ресурсів та створення місячної бази

На Землі будівельне та видобувне обладнання з дистанційним керуванням компанії Caterpillar, одного з найбільших у світі виробників техніки, успішно працює десятки років. Але компанія вже будує плани з освоєння Місяця та Марса і хоче відправити туди автономні гірничодобувні машини.

Обладнання Caterpillar з дистанційним керуванням успішно розвивається, починаючи з 1980-х років і вже значно підвищило ефективність різних галузей. Техніка дозволяє виконувати небезпечні роботи без ризику для життя людей. Також вона краще підходить для важкодоступних місць. Використання автономних машин в космосі виглядає цілком логічним продовженням цієї тенденції.

Caterpillar відправить на Місяць автономну техніку для видобутку ресурсів та створення місячної бази

Десятки автономних самоскидів Caterpillar використовуються для видобутку залізної руди в Австралії.

На Землі дистанційно керована техніка покладається на широкий спектр технологій, від радарів та лідарів до штучного інтелекту. Швидше за все, її космічні різновиди будуть схожими. Правда, їх доведеться зробити більш витривалими, щоб витримати космічне випромінювання та ймовірні удари мікрометеоритів.

Спецтехніка, керована з Землі, могла б самостійно добувати на Місяці чи Марсі різноманітні ресурси — від водяного льоду до гелію-3. Можливість їх доставлення на Землю малоймовірна, але вони стануть в пригоді для забезпечення потреб експедицій та колоній у космосі.

Складну логістику та багатомільярдні витрати на доставлення обладнання в космос ще належить пропрацювати, але компанія Caterpillar вже готуватися до таких можливостей. Наприклад, компанія є головним спонсором щорічного університетського конкурсу NASA з робототехніки, проведеного в Космічному центрі Кеннеді у Флориді. Понад 45 команд проектують та будують дистанційно керованих гірських роботів здатних долати марсіанський рельєф.

Caterpillar відправить на Місяць автономну техніку для видобутку ресурсів та створення місячної бази

З 2004 по 2013 роки Caterpillar співпрацювала з NASA. Чи буде автономне обладнання Caterpillar коли-небудь працювати на Марсі та Місяці ще належить з'ясувати. Нові плани про партнерство поки не озвучені, проте обидві організації переслідують близькі цілі.

Наприклад, недавно NASA фінансувало два проекти по автономному освоєнню космосу. Перший, під назвою Skylight, має відправити на Місяць автономний апарат, який визначить потенційні ділянки для видобутку корисних копалин. А програма Mini Bee розвиває незвичайний спосіб видобутку ресурсів з-під поверхні Місяця за допомогою світлового променя.

Адже рано чи пізно ресурси Землі підійдуть до кінця. І багато експертів вважають, що більшість технологій для видобутку копалин та організації важкої промисловості у космосі вже створені. Запустити на їх основі робоче підприємство — завдання найближчого майбутнього.

За матеріалами: CNBC

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки