Космос і Всесвіт - дізнайтеся все!

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Стали відомі нові деталі міжзоряної місії NASA

Стали відомі нові деталі міжзоряної місії NASA

Американське космічне агентство NASA продовжує опрацювання перспективної міжзоряної місії Interstellar Probe і планує у 2030 році запустити зонд для вивчення найближчих околиць Сонячної системи. Повідомляється, що проект базується на вже наявних технологіях.

Концепція Interstellar Probe, що розробляється на замовлення відділення геліофізики NASA, вперше була оприлюднена влітку 2018 року, і тепер інженери повідомили деякі нові деталі проекту. А в кінці 2021-го року він повинен бути представлений на суд експертів Національної академії наук в якості одного з кандидатів на фінансування в рамках підтримки тривалих проектів Decadal Survey.

«На цей раз у нас є бачення, яке можна втілити в реальність», стверджує Ральф МакНатт, фізик з Університету Джонса Хопкінса.

«До цього часу люди не думали про це як про інженерну проблему. Вони штовхали банку по дорозі, кажучи: «Ну, нам просто потрібно трохи більше нових технологій», - додав МакНатт.

Наскільки відомо, творці проекту планують використовувати 770-кілограмовий апарат, який зможе стартувати на борту надважкої ракети SLS. Розробка цієї ракети триває вже близько півтора десятка років і не закінчена дотепер, актуальна дата першого старту - 2021 рік. Для додання зонду додаткового прискорення може використовуватися гравітаційний маневр навколо Сонця або Юпітера, який розжене його до швидкості понад 160 тисяч кілометрів на годину.

З точки зору балістики, краще виглядає маневр в гравітаційному полі Сонця, який дозволяє домогтися більшого прискорення. Однак при цьому апарату доведеться закласти тісну петлю, пройшовши навіть ближче до зірки, ніж зонд Parker, який залишається найближчим до Сонця штучним тілом і змушений постійно залишатися в тіні спеціального захисного екрана. Навіть якщо міжзоряну місію озброїти аналогічним екраном, його доведеться робити ще більш потужним, що призведе до гальмування над Сонцем й може звести нанівець привабливість такого маневру. Інженери та вчені продовжують розрахунки оптимальної траєкторії навколо зірки, і більш помірний варіант — з петлею навколо Юпітера.

«Це перший справжній крок людства в міжзоряний простір», заявив учасник проекту Понтус Брандт.

Варто зауважити, що амбіції творців Interstellar Probe не так грандіозні, як в організаторів проекту Breakthrough Starshot з тривалим польотом до сусідньої зірки. NASA очікує, що апарат зможе пропрацювати близько 50 років, відійшовши від Сонця в тисячу разів далі земної орбіти — у рази далі, ніж знаходяться зараз найдальші рукотворні об'єкти, зонди Voyager 1 та Voyager 2. Володіючи набагато більшою швидкістю, міжзоряний апарат нажене їх досить швидко.

Проте на політ до іншої зірки розробники не розраховують. Можна сказати, що де-факто Interstellar Probe буде швидше місією для вивчення меж Сонячної системи та її найближчих околиць. Але суть в тому, що технологія міжзоряної подорожі вже готова, і вчені ясно дали зрозуміти, що вже пора зробити наступний крок в космос.

За матеріалами: Wired

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки