Космос і Всесвіт - дізнайтеся все!

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Вчені відкрили механізм вибуху наднової, який породив Всесвіт

Вчені відкрили механізм вибуху наднової, який породив Всесвіт

Відомий нам космос з'явився в результаті Великого вибуху, але причини цієї події досі були загадкою для вчених. Аналогічний, але маленький вибух відтворили американські вчені, щоб зрозуміти, що стало ключем до виникнення Всесвіту.

Коли зірки вмирають, вони залишають після себе наднові, які іноді світять яскравіше, ніж породили їх галактики. Один з таких вибухів міг бути причиною виникнення всього Всесвіту. Такий же вибух, але в лабораторії, відтворили вчені з Університету Центральної Флориди.

У статті журналу Science вони детально описали механізм, який викликав вибух наднової — ключ до розуміння виникнення Всесвіту. Спочатку вчені не мали наміру розкривати загадки світобудови, а проводили випробування гіперзвукових двигунів, однак у процесі натрапили на важливий критерій, необхідний для вибуху такого масштабу.

«Копнувши глибше, ми виявили, що цей механізм можна запустити, щоб пасивне полум'я стало дуже активним, — розповів один з дослідників, Карім Ахмед, в інтерв'ю Inverse. - Воно досягає точки, коли відбувається детонація, яка і є, по суті, надновою».

Команда вчених тестує міні-вибух в лабораторії Університету Центральної Флориди

Команда вчених тестує міні-вибух в лабораторії Університету Центральної Флориди

Смерть зірки з масою в 10-100 разів більше за Сонце викликає вибух наднової. У галактиці, на зразок Чумацького Шляху, таке відбувається приблизно кожні 50 років, але як такий вибух стався у перший раз — залишалося загадкою.

Ось вірогідне пояснення: в процесі вмирання зірка починає згоряти, поглинаючи кисень та вуглець, а потім процес прискорюється і закінчується сильним вибухом. Вчені задалися питанням, як полум'я спонтанно прискорюється та переходить в детонацію.

Відповідь вони знайшли в поєднанні турбулентності з пасивним полум'ям. В результаті відбувається потужний вибух, який вони й спостерігали в лабораторії. Такий же, але набагато більших масштабів, міг породити наш Всесвіт, впевнені вони.

Вивчивши механізм Великого вибуху, космологи зможуть краще зрозуміти вік Всесвіту. Втім, є у відкриття і більш приземлені варіанти застосування — наприклад, в розробці більш ефективних гіперзвукових двигунів для аерокосмічної галузі.

Нагадаємо, що зовсім недавно, німецькі астрофізики з Інституту Макса Планка вивели нове значення постійної Габбла, яка дозволяє розрахувати вік Всесвіту. За їхніми розрахунками, нашому Всесвіту всього 11,4, а не 13,7 млрд років.

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки