Космос і Всесвіт - дізнайтеся все!

Новини, аналітика, статті, фото та відео

SpaceX вивела на орбіту ще 60 супутників Starlink

SpaceX вивела на орбіту ще 60 супутників Starlink

11 листопада, компанія Ілона Маска SpaceX успішно запустила 60 супутників Starlink з комплексу Space Launch Complex 40 (SLC-40) на американській станції Кейп-Канаверал у Флориді. На орбіту Землі їх вивела ракета Falcon 9. Супутники Starlink будуть розгорнуті на висоті 280 кілометрів. А після завершення перевірки, супутники будуть використовувати свої бортові іонні двигуни, щоб рухатися по намічених орбітах.

За задумом Ілона Маска, коли-небудь в угруповання телекомунікаційних супутників Starlink буде входити 12 000 одиниць. Однак, саме в ніч на вівторок, це сузір'я стало найбільшим серед цивільних проектів. Компанія підтвердила це у своєму Twitter-акаунті.

Перша ступінь багаторазової ракети вже через 8 хвилин та 25 секунд після старту зробила успішну посадку на плавучу платформу. Вона змогла виконати свою місію вже в четвертий раз. Нинішню партію Falcon вивела на орбіту, яка пролягає мінімум на 160 км нижче, ніж при першому запуску. Це означає, що супутники зможуть швидше згоріти в атмосфері в кінці їх життєвого циклу.

Тепер в угруповання входить до 115 супутників — кількість можна буде уточнити після того, як SpaceX відзвітує про отримання сигналів від апаратів другої черги. Серед перших 60-ти вийти на зв'язок не вдалося трьом супутникам, ще два були обрані для відпрацювання маневру зниження. У SpaceX наголошують, що апарати Starlink повністю згоряють в атмосфері, не додаючи космічного сміття.

Раніше в SpaceX заявляли, що для надання послуг супутникового доступу в інтернет на території США знадобиться мінімум шість запусків, а щоб надати глобальний доступ - 24. І за цю позначку компанія Маска має намір досягти вже в наступному році. Поки сузір'ям скористався лише сам Ілон Маск — у нього вдома стоїть одна з перших станцій обробки сигналу.

Інженер команди Starlink Лорен Лайонс під час прямої трансляції старту, описала зміни внесені в другу партію супутників: їх пропускна здатність збільшилася вчетверо, супутники генерують вдвічі більше фазованих променів, а також оснащені іншою системою антен Ка-діапазону.

 

 

Starlink - це не тільки наймасштабніший проект на навколоземній орбіті, а й потенційно дуже грошовий — ринок трансляції інтернет-сигналів оцінюється більш ніж в $100 млрд на рік, а це на порядок більше, ніж ринок для нинішньої головної послуги SpaceX - запуску супутників.

За матеріалами: SpaceX

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки