Космос і Всесвіт - дізнайтеся все!

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Вчені спантеличені «криками Землі» під час сонячних бур

Вчені спантеличені «криками Землі» під час сонячних бур

У космічному вакуумі звук не поширюється, але там вистачає електромагнітного випромінювання, переважно через сонячний вітер. Це випромінювання можна конвертувати у звук та почути, як реагує магнітосфера Землі на тиск сонячних вихорів. Виявилося, що у цього процесу є своя «мелодія», яка кардинально змінюється під час ударів сонячної бурі.

У звичайних умовах, при стабільному сонячному вітрі, його частинки відбиваються від магнітосфери назад, назустріч основному потоку, що і породжує магнітоакустичні коливання. Дані, зібрані космічною місією Cluster Європейського космічного агентства, демонструють спокійний, монотонний звук переважно на низьких частотах. Магнітосфера Землі постійно «співає», реагуючи на зміни в динаміці сонячного вітру.

Команда дослідників на чолі з Люсіль Турк з Університету Гельсінкі використала дані місії Cluster зроблених в період з 2001 до 2005 року. На плівку попали записи шести великих сонячних бур, і ці дані вразили вчених. Вони розраховували зафіксувати посилення тиску на магнітосферу, яке призвело б до підвищення частоти звучання, а замість цього отримали складну какофонію звуків без панівних частот.

Нова теорія говорить, що відбиті від магнітосфери частки тут же стикаються з жахливим за силою, тиском сонячного вітру, через що починається їх багаторазове відбивання. Замість ритмічного руху відбувається якийсь інший процес, і мова йде про енергію такого рівня, що не виключено формування невідомих поки геомагнітних збурень.

Крім цього, вибухи на поверхні Сонця можуть відправити величезні хмари заряджених частинок та радіації в космос. І якщо вони спрямовані на Землю, то при ударі вони можуть викликати серйозні збої в роботі наших супутникових систем, викликати повсюдне відключення електроенергії та вплинути на системи GPS.

За матеріалами: Newsweek

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки