Космос і Всесвіт - дізнайтеся все!

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Астрономи знайшли галактику відразу з трьома надмасивними чорними дірами

Астрономи знайшли галактику відразу з трьома надмасивними чорними дірами

Міжнародна дослідницька група з університетів Геттінгена та Потсдама виявила, що галактика NGC 6240 містить відразу три надмасивні чорні діри. Унікальні спостереження проведені вченими показали, що чорні діри розташовані дуже близько одна до одної в ядрі галактики. Дане дослідження проливає світло на процес утворення найбільших галактик у Всесвіті.

Масивні галактики, на зразок Чумацького Шляху, зазвичай складаються з сотень мільярдів зірок та однієї чорної діри, з масою від декількох мільйонів до декількох сотень мільйонів сонячних мас у своєму центрі. Але у NGC 6240 зовсім інша історія — вона відома як неправильна галактика через свою химерну форму.

Галактична система, що знаходиться від нас на відстані близько 300 мільйонів світлових років — дуже близько за космічними мірками — була детально вивчена в усьому хвильовому діапазоні та до сих пір вважається зразком взаємодії галактик. Вчені давно припускали, що вона з'явилася в результаті злиття двох невеликих галактик, і тому містить у своєму ядрі дві чорні діри. Ці галактики рухаються назустріч одна одній на швидкості в кілька сотень км/с та все ще перебувають у процесі злиття.

Останні дослідження дозволили зробити дивовижний висновок — виявляється, в галактичному центрі знаходиться не дві, а три надмасивних чорних діри. «Завдяки нашим спостереженням ми змогли довести, що у галактичній системі NGC 6240 розміщені не дві, як передбачалося раніше, а три надмасивні чорні діри в її центрі», - повідомляє провідний автор дослідження професор Вольфрам Коллачні з Геттінгенського університету.

Астрономи знайшли галактику відразу з трьома надмасивними чорними дірами

Галактика NGC 6240

Кожна з трьох чорних дір має масу понад 90 мільйонів Сонць. Вони розташовані в просторі шириною менше ніж 3000 світлових років, тобто менш ніж в одну соту загального розміру галактики. «До цього часу ніхто не знаходив такої концентрації надмасивних чорних дір у Всесвіті», - додає доктор Пітер Вейльбахер з Потсдамського астрофізичного інституту Лейбніца.

Відкриття цієї потрійної системи має фундаментальне значення для розуміння еволюції галактик. До сих пір не було можливості навіть уявити, як найбільші та найпотужніші галактики були сформовані за попередні 14 мільярдів років — приблизний вік нашого Всесвіту.

«Якщо процеси злиття декількох галактик відбувалися одночасно, то найбільші галактики з їх центральними надмасивними чорними дірами, розвивалися набагато швидше, — резюмує Пітер Вайльбахер. - Наші спостереження дають перше підтвердження такому сценарію».

Для унікальних високоточних спостережень галактики NGC 6240 використовувався 8-метровий телескоп VLT, встановлений на горі Серро-Паранал в Чилі, в Паранальскій обсерваторії, а також тривимірний спектрограф MUSE. Завдяки складній технології, зображення виходять з різкістю, аналогічної космічному телескопу Габбл, але додатково містять спектр для кожного пікселя. Ці спектри й стали вирішальними для визначення руху та мас надмасивних чорних дір в NGC 6240.

За матеріалами: Phys.org

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки