Космос і Всесвіт - дізнайтеся все!

Новини, аналітика, статті, фото та відео

На Канарах побудують найбільший у світі Тридцятиметровий телескоп

На Канарах побудують найбільший у світі Тридцятиметровий телескоп

Директор Канарського інституту астрофізики Рафаель Реболо заявив про отримання останнього дозволу від муніципалітету міста Пунтагорда, необхідного для будівництва гігантського Тридцятиметрового телескопа, вартістю 1,4 мільярда доларів, на острові Ла Пальма.

Тридцятиметровий телескоп (Thirty Meter Telescope, TMT) - один з найперспективніших наземних астрономічних інструментів нового покоління. Дзеркало буде складатися з 492 шестикутних сегментів по 1,4 метра кожен, загальної площею 664 м2, що дозволить збирати в 9 разів більше світла, ніж найбільші з існуючих наземних телескопів. У порівнянні з телескопом Габбла, зображення, одержувані з нового телескопа, будуть приблизно в 10-12 разів чіткіше.

Спочатку телескоп повинен був з'явитися на Гаваях — на вершині гори Мауна-Кеа, ця територія вважається однією з найкращих у світі для проведення астрономічних спостережень. Проте корінні жителі розгорнули активну кампанію проти зведення телескопа на горі, оскільки за місцевими віруваннями вона вважається священною. При цьому у підніжжя гори вже знаходиться кілька великих телескопів, наприклад, два дев'ятиметрових обсерваторії Кека.

Іспанський острів Ла Пальма, на якому вже розміщені кілька потужних телескопів обсерваторії Роке-де-лос-Мучачос, був обраний як резервний майданчик ще у 2016 році. «Канарські острови пропонують дуже гарне рішення, що дозволяє швидко побудувати ТМТ, який повинен стати самим передовим науковим проектом», - сказав Реболо.

Гігантське тридцятиметрове дзеркало нового телескопа, дозволить астрономам заглянути в найвіддаленіші куточки космосу та створити картину формування галактик на зорі існування нашого Всесвіту.


Нагадаємо, що зовсім недавно, експерти агентства NASA змонтували зоряну карту південної частини неба за даними, отриманими від телескопа TESS. Карта створена з 208 зображень, отриманих від супутникового телескопа за перший рік своєї роботи.

За матеріалами: Associated Press

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки