Космос і Всесвіт - дізнайтеся все!

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Чи може Земля існувати у вигляді плоского диска? Наукова точка зору

Чи може Земля існувати у вигляді плоского диска? Наукова точка зору

Стародавні люди описували нашу дивовижну планету у вигляді диска, острова або плоского млинця, розташованого в космічному просторі. Деякі культури воліли додати черепаху, китів чи слонів, щоб забезпечити надійну опору.

Сучасна наука вказує на те, що форма Землі — сфера, а якщо точніше, геоїд. Однак навіть зараз існує велика група людей, яка вірить в те, що наша планета пласка. І це при тому, що ще древні греки математично розрахували земну форму, а в 1957 році СРСР запустив Супутник-1, який «подивився» на Землю з боку.

Але у прихильників плоскої Землі існує маса пояснень своєї теорії. Крім того, вони ведуть боротьбу з NASA та іншими космічними агентствами, які нібито намагаються поширювати брехню у світі. Але що наука скаже про плоску Землю? Чи може такий об'єкт існувати?

Чи може Земля існувати у вигляді плоского диска? Наукова точка зору

Виявляється, подібний світ не зможе поводитися, як відома нам Земля, а людство навіть не зуміло б з'явитися. Якщо ви хочете створити космічний об'єкт у формі диска, то він повинен неймовірно швидко обертатися.

Ось тільки це обертання зруйнує планету, розірвавши її на дрібні частинки. Ще в 1850-х роках Джеймс Максвелл математично довів, що форма диска не може бути стійкою конфігурацією в космосі. І йому варто вірити, адже він передбачив (за допомогою математики), що кільця Сатурна представлені дрібними частинками.

Ви можете відмовитися від швидкого обертання, але знадобиться потужний галактичний прес, який стисне Землю на полюсах. Але все одно подібний об'єкт не проіснує вічність. Якщо говорити точніше, то вже протягом кількох годин гравітація змусить планету стати сфероїдом.

Так, гравітація — підступна сила, яка тягне однаково з усіх сторін. Саме тому всі планети дотримуються сферичної форми (або майже всі). Що? Позбудемося гравітації? А що, раптом це ще одна вигадка NASA.

Чи може Земля існувати у вигляді плоского диска? Наукова точка зору

Тоді ваш світ взагалі виявиться безглуздим. Прощай атмосфера, викликані Місяцем припливи, сам супутник, який більше не притягується Землею і т.д. Ми просто втратимо все, що дає можливість сформуватися життю та комфортному існуванню людства.

Більш того, саме гравітація відповідає за багатошаровість нашої планети, де щільні матеріали опускаються до ядра, а легші піднімаються в мантію та кору. Без шаруватості поведінка планети також зміниться.

Та треба пам'ятати, що рідке зовнішнє земне ядро функціонує як гігантський магніт, що формує магнітне поле. Саме воно служить щитом для атмосфери, захищаючи її від руйнівного впливу сонячного вітру.

Звичайно, у прихильників плоскої Землі є свої доводи та аргументи. Ось тільки вчені говорять, що вони не мають відношення до математичної або фізичної реальності. А якби форма Землі була дійсно плоскою, то виходить, що це наймасштабніша змова, в якому бере участь буквально вся наука.

Що думаєте? А чи є серед наших читачів прихильники плоскої Землі? Пишіть в коментарях.

За матеріалами: Space

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки