Космос і Всесвіт - дізнайтеся все!

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Вчені з'ясували вік Чумацького Шляху

Вчені з'ясували вік Чумацького Шляху

Вчені проаналізували дані, отримані в період 2009 - 2013 років з космічної обсерваторії NASA Kepler. Це дозволило підібратися до розв'язання однієї з головних астрономічних загадок. Вивчаючи зіркові землетруси, вченим вдалося визначити вік Чумацького Шляху.

Чумацький Шлях — галактика спірального типу, складається з двох дископодібних структур: тонкого та товстого диска. Товстий диск включає лише 20% зірок у нашій галактиці. Вважають, що він старше, ніж тонкий, тому по ньому й фіксується вікова позначка.

Вчені з'ясували вік Чумацького Шляху

Команда з 38 вчених з австралійського астрофізичного центру Astro-3-D прийшла до висновку, що вік нашого галактичного товстого диска становить близько 10 мільярдів років. Більш ранні дані про вік зірок не сходилися з моделями та ніхто не міг зрозуміти, в чому полягає помилка. Але тепер з цим питанням вдалося розібратися.

«Наше дослідження відкриває головну таємницю галактики», заявив провідний автор дослідження доктор Санджіб Шарма з Сіднейського університету.

Щоб визначити вік диска, вчені використовували метод астросейсмології — визначення внутрішніх структур зірок шляхом вимірювання коливань зіркових струсів, аналога наших землетрусів. Ці події генерують звукові хвилі усередині зірок і здається, що об'єкти вібрують.

«Землетруси генерують звукові хвилі усередині зірок, які змушують їх дзвонити або вібрувати, — пояснює співавтор роботи Денніс Стелло з Університету Нового Південного Уельсу (UNSW). - Отримані частоти розповідають нам про властивості зірок, в тому числі й про їхній вік. Це схоже на визначення скрипки Страдіварі по її звучанню».

Подібний метод вікового датування, відомий як галактична археологія, дозволив повернутися в минуле та подивитися, коли сформувався Чумацький Шлях. Звичайно, дослідники не чули сам звук, створений зоряними землетрусами, але такі струси відображаються у вигляді зміни яскравості об'єктів.

Саме тому вчені вирішили уважно вивчити дані місії Kepler. Цей космічний телескоп був досить чутливим, щоб зафіксувати зміни яскравості зірок. «Вимірювання яскравості, зафіксовані Kepler, були ідеальними для дослідження. Телескоп був настільки чутливий, що міг би виявити затемнення фари автомобіля, якби по ній пройшла блоха», - стверджує Шарма.

Дані, одержані за допомогою телескопа протягом чотирьох років, після його запуску у 2009 році, представляли серйозну проблему для астрономів. Спочатку вчені прийшли до висновку, що в товстому диску було більше молодих зірок, ніж передбачали моделі. І питання, яке стояло перед вченими, напрошувалося само собою: чи неправильними були моделі, чи дані були неповними?

У 2013-му році телескоп Kepler вийшов з ладу і NASA запустила місію К2. Новий спектроскопічний аналіз показав, що хімічний склад об'єктів в товстому диску виявився помилковим, що спотворило вікову позначку. Нові ж висновки прекрасно співіснують з передбаченнями комп'ютерного моделювання.

Але це ще не кінець. Дані з місії К2 планують доповнити новими відомостями, отриманими від космічного телескопа TESS. Це дозволить отримати більш точні оцінки віку зірок та розгадати історію становлення Чумацького Шляху.


Нагадаємо, що зовсім недавно, міжнародна група астрономів, за допомогою радіотелескопа MeerKAT, виявила у Чумацькому Шляху екзотичну систему, яка спостерігається вперше: зірка-гігант з радіовипромінюванням, що обертається навколо нейтронної зірки або чорної діри. Після проведення ретельного аналізу, вчені прийшли до висновку, що це зовсім новий різновид подвійних зоряних систем.

За матеріалами: Phys.org

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки