Космос і Всесвіт - дізнайтеся все!

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Президент SpaceX назвала дату першого пілотованого польоту корабля Crew Dragon

Президент SpaceX назвала дату першого пілотованого польоту корабля Crew Dragon

За словами президента SpaceX Гвінн Шотвелл, перший пілотований політ космічного корабля Crew Dragon до Міжнародної космічної станції, може відбутися у лютому 2020 року. Про це вона заявила на зустрічі з журналістами в штаб-квартирі компанії в Хоторне, штат Каліфорнія.

Фінальне тестування системи аварійного припинення польоту планують провести 4 січня в космічному центрі імені Кеннеді у Флориді. І вже до лютого, в разі успішного завершення випробувань, Crew Dragon буде повністю готовий до першого пілотованого польоту. В рамках майбутнього запуску, на борт МКС мають намір відправити астронавтів NASA Боба Бенкена та Дуга Херлі.

Місія Бенкена та Херлі — почати регулярні польоти на кораблі Crew Dragon, що покладе край багаторічній залежності NASA від російських «Союзів». Нагадаємо, що NASA припинило пілотовані польоти у 2011 році після завершення програми використання багаторазових кораблів Space Shuttle. З того часу астронавти доставляються на МКС російськими ракетами.

Політичні суперечності та моральне старіння «Союзів» змусили Сполучені Штати активніше створювати нові космічні кораблі. При цьому NASA не приховує невдоволення щодо темпів розробки та постійного перенесення термінів випробувань.

Крім Crew Dragon, американське космічне відомство розраховує використовувати для польотів до МКС корабель CST-100 Starliner, який розробила корпорація Boeing. На орбіту його буде виводити ракета-носій Atlas V. Перший запуск цього космічного апарату неодноразово переносили. Проблеми саме з ракетою-носієм Atlas V, змусили зрушити старт CST-100 Starliner з 17 на 19 грудня.

Але поки мова йде про перший безпілотний запуск — про дату першого пілотованого старту CST-100 Starliner поки складно судити. У цьому сенсі SpaceX виглядає однозначним фаворитом «змагань», маючи за спиною один безпілотний космічний вояж Crew Dragon до МКС. Перший політ в автоматичному режимі цей корабель зробив 2 березня нинішнього року та пристикувався до МКС на наступний день.

Варто також відзначити високий ступінь уніфікації пілотованого Crew Dragon та безпілотної космічної «вантажівки» Dragon, який вже давно знаходиться в експлуатації. Для запусків Dragon та Crew Dragon, SpaceX використовують один й той же носій — розроблену компанією ракету Falcon 9, яка має багаторазову першу ступінь. На сьогодні це найбільша та економічна ракета такого класу і взагалі найбільш популярний носій.


Нагадаємо, що зовсім недавно, президент SpaceX Гвінн Шотвелл розповіла про плани компанії посадити Starship на Місяці до кінця 2021 року, а також назвала ціну квитка на міжконтинентальний рейс Starship, хоча польоти в межах Землі вона і рахує «вторинною індустрією».

За матеріалами: Spaceflight Now

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки