Космос і Всесвіт - дізнайтеся все!

Новини, аналітика, статті, фото та відео

NASA презентувало ракету, яка доставить астронавтів на Місяць

NASA презентувало ракету, яка доставить астронавтів на Місяць

NASA завершило будівництво гігантської ракети, яка доставить американських астронавтів на Місяць, про це повідомив у понеділок глава космічного агентства Джим Бріденстайн. І не зважаючи на затримки, місія повинна відбутися у 2024 році.

Нова ракета SLS висотою 65 метрів, що еквівалентно 20-поверхової будівлі. Вона також вважається найпотужнішою і повинна досягти рекордної швидкості у 23 маха перед відділення від верхнього ступеня з капсулою Оріон.

NASA презентувало ракету, яка доставить астронавтів на Місяць

Зараз, вже готова ракета знаходиться в центрі збірки в Новому Орлеані. Керівник NASA Джим Бріденстайн назвав це «дуже важливим днем» для космічного агентства. «Ми досягли значного прогресу в підготовці місії Артеміда-3, в якій у 2024 році на Місяць відправиться перша жінка в історії», - додав він.

На розробку довелося витратити більше часу з-за затримок та перевитрат коштів — перший політ ракети повинен був здійснений ще у листопаді 2018 року. І з того часу, бюджет проекту, згідно з червневим звітом, збільшився з $6,2 млрд до рекордних $8 млрд.

Місія Артеміда складається з декількох етапів. У червні 2020 року, після закінчення всіх тестів, стартує місія Артеміда-1, яка повинна висадитися на південному полюсі Місяця. Мета місії — видобуток льоду для забезпечення життєдіяльності майбутніх колоністів, а також для його поділ на водень та кисень для використання в якості ракетного палива. Надалі, Місяць розглядається як перевалочний пункт для польотів людей на Марс, які повинні туди відправитися вже у 2030-х роках.

Варто відзначити, що зросла вартість не тільки ракети. До 2019 року в NASA, на програми SLS, Orion та Exploration Ground Systems Program, витратили близько $34 млрд, але до 2024-го, сума збільшиться до $50 млрд. І майбутнє освоєння Місяця сильно залежить від підтримки Білого дому та Конгресу, що відповідає за розподіл бюджету.


Але крім NASA, Місяцем цікавляться і приватні компанії. Зовсім недавно, президент SpaceX Гвінн Шотвелл поділилася інформацією про графік майбутніх польотів ракети Starship. У своєму виступі вона заявила, що SpaceX посадить Starship на Місяць до кінця 2021 року. А буквально вчора, Шотвелл заявила, що перший пілотований політ космічного корабля Crew Dragon до Міжнародної космічної станції, може відбутися вже у лютому 2020 року.

За матеріалами: ScienceAlert

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки