Космос і Всесвіт - дізнайтеся все!

Новини, аналітика, статті, фото та відео

У товстому диску Чумацького Шляху знайшли другу зоряну популяцію

У товстому диску Чумацького Шляху знайшли другу зоряну популяцію

Протягом десятиліть вчені вважали, що в товстому диску Чумацького Шляху знаходиться одна популяція зірок. Але нове дослідження показало, що там розташовані дві окремі групи з різними характеристиками.

Нове дослідження кінематики та хімічного складу зірок в околицях Сонця, під керівництвом доктора Даніели Каролли з Національного інституту астрофізики Італії, показало, що зірки, які складають товстий диск Чумацького Шляху, належать до двох окремих зоряних популяцій з різними характеристиками, а не до однієї, як вважалося понад два десятиліття.

Новий компонент товстого диска, званий товстим диском зі слабким металом (MWTD) або товстим диском без металу, відрізняється від канонічного за швидкістю обертання навколо центру галактики та за його хімічним складом.

Аналіз показує, що зірки в товстому диску обертаються зі швидкістю 180 км/с, а ось зоряні об'єкти з MWTD - всього лише при 150 км/с. Крім того, друга група вдвічі бідніша на метал та має більшу енергію, що дозволяє набирати велику висоту стосовно галактичної площини.

«Майже 30 років астрономи намагалися розгадати цю загадку. Адже раніше вважалося, що MWTD - це не що інше, як продовження товстого диска, а не самостійна популяція за іншим астрофізичним походженням», розповідає Каролла.

Дані, отримані космічним телескопом Європейського космічного агентства (ESA) Gaia та вивчення понад 40 000 зірок, дозволили стверджувати, що товстий диск Чумацького шляху та MWTD формують дві різні групи за своїм хімічним складом.

Нагадаємо, що в астрономії, хімічні елементи, що перевершують по тяжкості водень та гелій, які утворилися під час Великого вибуху, визначаються як метали. Такі елементи утворюються під час нуклеосинтезу масивних зірок, що вибухнули в вигляді наднових.

Фундаментальним параметром відмінності обох груп виступили легкі елементи, на кшталт магнію та титану. Таким чином вдається відрізняти старі зірки від молодих. Об'єкти у MWTD бідні на залізо, зате здатні похвалитися великою кількістю саме магнію та титану, а це вказує на те, що обидва диски мають різну історію формування.

Як же з'явився другий диск в Чумацькому Шляху? Є кілька гіпотез, які допускають, що MWTD старше товстого диска, а зоряне народження викликано злиттям з карликовою галактикою на початковому етапі формування Чумацького Шляху. Може бути так, що зірки MWTD спочатку з'явилися в області, яка ближче до галактичного центру, а пізніше змістилися на теперішню позицію. Але всі ці гіпотези ще доведеться перевіряти.


Нагадаємо, що зовсім недавно, команда з 38 вчених з австралійського астрофізичного центру Astro-3-D проаналізувала дані, отримані в період 2009 - 2013 років з космічної обсерваторії NASA Kepler. Це дозволило підібратися до розв'язання однієї з головних астрономічних загадок. Вивчаючи зіркові землетруси, вченим вдалося визначити вік Чумацького Шляху.

За матеріалами: Phys.org

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки