Космос і Всесвіт - дізнайтеся все!

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Вчені NASA склали карту води на Марсі

Вчені NASA склали карту води на Марсі

Щоб вижити за межами нашої планети, одним з ключових факторів є пошук води для пиття та для виготовлення ракетного палива. Вчені з NASA склали «карту скарбів», де відзначили потенційні джерела води на Марсі. Вона допоможе астронавтам, які відправляться на Червону планету у 2024 році.

Дослідники з NASA наочно показали, де, за їхнім припущенням, знаходиться вода у вигляді льоду. У деяких місцях лід знаходиться на невеликій глибині — наприклад, вчені знайшли поклади всього у 2,5 см від поверхні планети, що робить його доступним для астронавтів. Холодний спектр на мапі означає, що лід знаходиться ближче до поверхні, в той час як теплі кольори — то, що лід знаходиться глибше.

Вчені NASA склали карту води на Марсі

«Вам не знадобиться екскаватор, щоб викопати цей лід. Ви можете використовувати навіть лопату, — зазначив один з авторів карти Сільвен Піке з Лабораторії реактивних двигунів NASA. - Ми продовжуємо збирати дані про лід на Марсі, вибираючи кращі місця для посадки астронавтів».

Виявлення запасів льоду дуже важливо для забезпечення пілотованих польотів на Червону планету. Через невелику кількість вільного місця на борту космічного корабля, майбутні колоністи повинні будуть використовувати те, що вже є на планеті, особливо це стосується питної води та речовин, з яких можна виготовити ракетне паливо.

Вчені вже давно знають про існування водяного льоду на планеті. Ще у 2008 році спусковий апарат NASA Mars Phoenix виявив замерзлу воду в зразку ґрунту. Адже через сильно розряджену атмосферу, вода в рідкому стані просто не може існувати на Марсі — при такому малому тиску вона просто випаровується.

Нова карта марсіанської поверхні дозволить майбутнім колоністам дуже швидко знайти доступний водяний лід, а організаторам місій вона вкаже, куди саме треба посадити марсіанські кораблі, а це дуже прискорить колонізацію Червоної планети.


Нагадаємо, що зовсім недавно, астрономи з NASA вивчили дно кратера Джезеро, в який повинен приземлитися дослідний ровер Mars 2020, і виявили в ньому гідратований кремнезем — мінерал, який добре зберігає біосигнатури. Іншими словами, дослідження мінералу пришвидшить пошук слідів життя на Марсі.

За матеріалами: Engadget

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки