Космос і Всесвіт - дізнайтеся все!

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Астрономи зафіксували чарівний танець двох галактик

Астрономи зафіксували чарівний танець двох галактик

Вчені з Національної науково-дослідної лабораторії оптичної інфрачервоної астрономії Національного наукового фонду США (NSF) зафіксували унікальне явище злиття двох галактик - NGC 5394 та NGC 5395.

Галактики існують вже мільйони років. І на протязі свого існування, вони сходяться та розходяться, створюючи дивовижні форми та запускаючи народження нових зірок. Чудовий танець продемонстрував галактичний дует NGC 5394/5, також відомий під спільною назвою Галактика Герона, яка віддалена від нас на 160 мільйонів світлових років.

Знімок отриманий за допомогою 8-метрового телескопа Gemini North (на фото угорі), розташованого на вершині гори Мауна-Кеа на Гаваях, та спектрографа Gemini Multi-Object Spectrograph. Це чотириколірне складене зображення має загальний час експозиції 42 хвилини.

Астрономи зафіксували чарівний танець двох галактик

Фото: NSF's National Optical-Infrared Astronomy Research Laboratory / Gemini Observatory / AURA

Цю дивовижну пару вперше помітив Вільям Гершель у 1787 році, за допомогою 20-футового телескопа. До речі, в тому ж році він знайшов два супутники Урана.

Галактики NGC 5394 та NGC 5395 знаходяться в сузір'ї Гончих Псів. NGC 5395 (ліворуч) витягується в ширину на 140 000 світлових років, а NGC 5394 на 90 000 світлових років.

Сам процес злиття галактик здатен тривати мільйони років. Вчені вважають, що галактики вже стикалися до цього як мінімум раз. На фото також помітний момент зоряного народження, спровокованого галактичним злиттям — невеликі червонуваті згустки, розкидані по колу у великій галактиці та декілька в меншій.


Нагадаємо, що зовсім недавно, міжнародна дослідницька група з університетів Геттінгена та Потсдама знайшли галактику відразу з трьома надмасивними чорними дірами. Унікальні спостереження проведені вченими показали, що чорні діри розташовані дуже близько одна до одної в ядрі галактики. Дане дослідження проливає світло на процес утворення найбільших галактик у Всесвіті.

За матеріалами: Phys.org

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки