Космос і Всесвіт - дізнайтеся все!

Новини, аналітика, статті, фото та відео

В ядрі Чумацького Шляху виявлена темна матерія

В ядрі Чумацького Шляху виявлена темна матерія

Фізики вважають, що їм вдалося помітити щось вельми незвичайне в галактичному ядрі Чумацького Шляху. Можливо, це гігантське турбулентна хмара темної матерії, що генерує потужні спалахи космічного випромінювання.

Ще у 2015 році дослідники з Массачусетського технологічного інституту (MIT) та Принстонського університету виключили темну матерію зі списку джерел гамма-променів. Замість цього вони почали розглядати високоактивні нейтронні зорі, як потенційну причину випромінювання. Це було опубліковано в прес-релізі MIT.

Карта викидів гамма-променів по всьому Чумацькому Шляху

Карта викидів гамма-променів по всьому Чумацькому Шляху. NASA/T. Linden, U.Chicago

Однак в попередньому дослідженні були знайдені певні недоліки, тому вчені вирішили ще раз повернутися до ідеї, що вина за загадкові промені лежить на темній матерії. Якщо це так, то доведеться кардинально змінити наше розуміння будови Чумацького Шляху.

Виявилося, модель 2015 року взагалі не здатна виявляти темну матерію. Тому вона завжди буде вказувати на нейтронні зорі, як на джерело таємничих космічних гамма-променів.

У новому дослідженні, опублікованому в журналі Physical Review Letters, вчені додали в реальні дані додаткові сигнали темної матерії, які модель просто проігнорувала.

«Цікаво, про що ми думали, коли виключили темну матерію, - заявила Тейсі Слатьер, фізик MIT, яка працювала над обома дослідженнями. - По суті, це систематична помилка та лазівка в дослідженні. А значить, темну матерію не можна виключати зі списку причин».


Нагадаємо, що нове дослідження кінематики та хімічного складу зірок в околицях Сонця, показало, що зірки, які складають товстий диск Чумацького Шляху, належать до двох окремих зоряних популяцій з різними характеристиками, а не до однієї, як вважалося понад два десятиліття.

За матеріалами: ScienceAlert

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки