Космос і Всесвіт - дізнайтеся все!

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Сонце порадувало землян захоплюючим видовищем вогняного кільця під час затемнення

Сонце порадувало землян захоплюючим видовищем вогняного кільця під час затемнення

26 грудня 2019 року космос вирішив піднести землянам подарунок у вигляді чергового небесного явища — кільцеподібного сонячного затемнення. У цей час можна було спостерігати дивне вогняне кільце в небі, створене Сонцем та Місяцем.

Сонячне затемнення формується, коли Місяць перекриває собою сонячне світло. Це відбувається повністю або частково і тільки дні молодика. 26 грудня подію можна було спостерігати в Саудівській Аравії, Катарі, Індії, Борнео, Суматрі, Гуамі та Філіппінах. Часткове затемнення могли спостерігати жителі Азії, Австралії та Африки.

Дослідники пояснили, що явище правильно називати «кільцеподібним сонячним затемненням». Візуально Місяць проходить по диску Сонця, але виявляється менше нього в діаметрі, і не може приховати його повністю. У максимальній фазі затемнення Сонце закривається Місяцем, але навколо супутника Землі видно яскраве кільце незакритої частини сонячного диска.

Вчорашнє вогняне кільце утворилося через те, що затемнення відбулося всього через пару днів, як земний супутник досяг фази апогею — найбільшої дистанції Місяця та Землі, і розмір Місяця візуально поступався нашій зірці. Тому супутник неповністю приховав Сонце, утворивши яскраве кільце.

Сонце порадувало землян захоплюючим видовищем вогняного кільця під час затемнення

Такі види затемнень відбуваються раз в 1 - 2 року, але найчастіше їх видно лише на невеликій території. До того ж, одні й ті ж патерни затемнень зазвичай не повторюються. На цей раз природне явище можна було спостерігати близько 2 хвилин. У Саудівській Аравії подія тривала 2 хвилини 55 секунд, в Індії - 1 хвилину 49 секунд, Шрі-Ланці - 3 хвилини 8 секунд, в Сінгапурі - 1 хвилину 58 секунд, на Філіппінах - 2 хвилини 25 секунд.

Якщо ви пропустили цю подію, то можете подивитися запис на відео. Останні хвилини показують формування вогняного кільця.

 

 

Наступне затемнення відбудеться в червні 2020 року і буде видно на невеликих територіях країн Африки та Північної Азії. Після цього природне явище можна буде побачити в червні 2021 року, причому тільки в Арктиці, деяких частинах Канади, Гренландії та Далекому Сході. Так що подорожуйте та насолоджуйтеся чудовим видовищем, яке подарує нам наше світило.

За матеріалами: Interesting Engineering

Радійте життю та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки