Космос і Всесвіт - дізнайтеся все!

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Європейські вчені створили генератор для отримання кисню з місячного пилу

Європейські вчені створили генератор для отримання кисню з місячного пилу

Фахівці Європейського космічного агентства (ESA) представили дослідний зразок обладнання для отримання кисню з місячного пилу. Важливість відкриття очевидна — на Місяці повністю відсутня атмосфера, а завозити кисень з Землі для майбутніх колоністів — недозволена розкіш.

Місячний пил, також відомий як реголіт, був предметом вивчення з того часу, як перші зразки прибутку на Землю разом з астронавтами, що побували на Місяці в рамках програми «Аполлон». Дослідження показали, що в реголіті дуже багато кисню - 40-45% його маси. Проблема в тому, що він присутній у невідповідній для дихання формі — він міститься всередині оксидних мінералів.

Європейські вчені створили генератор для отримання кисню з місячного пилу

Дослідники Олександр Меуріс (ліворуч) та Бет Ломакс (праворуч)

Для його отримання фахівці ESA розробили прототип кисневої фабрики, яка виділяє кисень з місячного пилу. Технологія виділення кисню з реголіту полягає в наступному: спочатку реголіт змішується з розплавленим хлоридом кальцію (CaCl2), потім отриману суміш нагрівають до 950°C та пропускають через неї електричний струм. В результаті електрохімічної реакції відбувається виділення кисню. За оцінкою фахівців ESA, з трьох тонн реголіту можна отримати близько тонни кисню.

«Можливість отримувати кисень з ресурсів Місяця, безсумнівно, дуже корисна для майбутніх поселенців, як з точки зору дихання, так і для місцевого виробництва ракетного палива», заявила Бет Ломакс, керівник дослідження.

Зараз в розпорядженні вчених лише дослідний зразок, але після удосконалень технології, аналогічну систему можна буде відправити на Місяць в допомогу майбутнім колоністам. Не менш важливо й те, що в якості побічних продуктів утворюються металеві сплави, які також стануть в пригоді при будівництві місячних колоній. А перша робоча фабрика буде готова через пару років, обіцяють вчені.


Нагадаємо, що у минулому році вчені з ESA разом з Azimut Space приступили до дослідження місячного ґрунту в якості матеріалу для накопичення енергії. Передбачається, що місячні камені зможуть накопичувати енергію протягом дня, а потім астронавти зможуть використовувати її для обігріву обладнання майбутніх місячних колоній під час ночі, яка на природному супутнику Землі триває 14 днів.

За матеріалами: ESA

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки